Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/hunvald-lemondott-az-erzsebetvarosi-mszp-vezeteserol-4050487/

Hunvald lemondott az erzsébetvárosi MSZP vezetéséről

Azt is bejelentette, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson.

A szocialista Hunvald György lemondott a párt VII. kerületi elnöki pozíciójáról és bejelentette, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson. Ezt az MSZP kedden közölte az MTI-vel. A közlemény szerint bár Hunvaldot a kerületi szervezet politikailag rehabilitálta azzal, hogy elnökké választotta, mégis úgy döntött: nem szeretne terhére lenni a társadalmi nyitást végrehajtó MSZP-nek.

A fideszes Rónaszékiné Keresztes Monika közleményében azt írta, „felháborító még a gondolata is annak, hogy a baloldalon ilyen súlyos bűncselekmények után egyáltalán még felmerülhetett újra Hunvald neve mint lehetséges polgármesterjelölté”.

– A volt szocialista polgármester visszaélt a hatalmával és az emberek bizalmával, hogy saját zsebét és párttársaiét tömje. Ez is mutatja, hogy a baloldalon valójában semmi sem változik, sem a szereplők, sem a hatalmi, sem a korrupciós érdekek – emelte ki a választókerületi elnök.

A Jobbik VII. kerületi szervezete eközben arra szólította fel Hunvald Györgyöt, hogy ne csak polgármesteri ambícióiról mondjon le, hanem végérvényesen vonuljon ki a magyar közéletből.

Június 18-án számoltunk be arról, hogy Hunvald Györgyöt az erzsébetvárosi MSZP élére választották. A HVG-nek a lap szocialista forrásai azt mondták: nagy a támogatottsága az egykori szocialista polgármesternek, „kétharmados többséggel választották meg”.

Hunvald újságíróknak azt mondta, lakáskiutalásokkal kapcsolatban mondta ki a Kúria jogerősen, hogy „az nem volt illendő”. „Végtelenül örülök, hogy öt év után lezárult ez a nehéz időszak” – fogalmazott a volt polgármester, aki szerint érdemes végiggondolni azt, hogy 32 hónapot ült börtönben, és most azért ítélték el, mert „egy szobával nagyobb lakást kapott valaki” a lakáskérelmére.

Hunvald nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek a jövőbeni politikai tevékenységére vonatkoztak. A másodfokú bíróság egyébként két évre eltiltotta őt a közügyektől, és az ítélet ezen részét nem érintette a kúriai döntés. Ügyvédje, Sebes Péter közölte: Hunvald kétrendbeli hivatali visszaélés miatt kapott jogerősen egy év szabadságvesztést.

Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő – a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi elnökségi tagja – arról beszélt, hogy szerinte az eljárás „politikai per volt az első perctől az utolsóig”. Azoknak a cselekményeknek egy részét, amelyekben a bíróság bűnösséget mondott ki, a vádlottak nem követték el, senki nem követte el – mondta, hozzátéve: a cselekmények másik része pedig „olyan bűncselekmény, amiből az ország 3200 polgármestere közül ezret le lehetne ültetni”.

A Kúria elkülönítette Gál György és társai büntetőperétől – az abban másodrendű vádlottként elítélt – Hunvald ellen hűtlen kezelés ügyében felhozott vádakat, és új eljárást rendelt el. Az elkülönítésről hozott keddi döntés után a Kúria ítéletet hirdetett az alapügyben, majd rövid szünet után tárgyalást tartott, és hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla ítéletét, valamint új eljárásra utasította a táblabíróságot, egyúttal bővítette a hivatali visszaéléssel kapcsolatos tételek számát.

A Kúria azokat az ügyészség által hűtlen kezelésnek minősített – többek között Czibula Csabával, a Vállalkozók Pártja akkori elnökével a VII. kerületi önkormányzat által kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos – vádakat különítette el. Ezeket együtt kell elbírálni Hunvald és Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester ügyével, amely első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) folyt.

A hűtlen kezelés vádját megalapozó tanácsadói szerződések hasonló elvek alapján működtek, mint a lakáskiutalások rendszere. Alapvetően belső politikai megállapodás született arról, hogy kiket, milyen módon jutalmaznak olyan szerződésekkel, amelyek mögött nincs érdemi teljesítés – mondta az MTI-nek Bajkai István, a VII. kerületi önkormányzat jogi képviselője. A PKKB első fokon mindkét vádlottat felmentette bűncselekmény hiányában, de az ügyészség fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódott volna, de a Kúria keddi döntése alapján a Szegedi Ítélőtáblán lesz a másodfokú eljárás folytatólagosan elkövetett egyrendbeli hűtlen kezelés vádjával. A Kúria indoklása szerint azért van szükség új eljárásra, mert a Szegedi Ítélőtábla előtt már folyt az alapügy másodfokú tárgyalása, amikor a PKKB-n megtörtént a vádemelés ugyanolyan cselekmény miatt, és ugyanezen okból a Kúriának sem volt módja egy eljárásban elbírálni ezeket az ügyeket.

Egy év börtönt kapott Hunvald hivatali visszaélés miatt a Kúria részítélete szerint az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében harmadfokon. A bírói tanács az egykori polgármester védőjének indítványára bizonyos vádpontokat elkülönített az ügytől, és azokban nem hoz ítéletet.

A Kúria az elsőrendű vádlottat, Gál Györgyöt is börtönre ítélte. A volt polgármestert bűnösnek mondta ki a bíróság további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében, ezzel módosítva a másodfokú ítéletet a Gál György és társai, köztük Hunvald György ellen indult perben. Bővebben >>>

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …