Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/potapi-az-mnt-betoltotte-tortenelmi-hivatasat-4042105/

Potápi: Az MNT betöltötte történelmi hivatását

A délvidéki magyarok a vajdasági MNT-n keresztül valósítják meg a kulturális autonómiához való jogot.

Szerbiában a délvidéki magyarok a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácson keresztül valósítják meg a kulturális autonómiához való jogot. Vasárnap az MNT 35 helyéért négy listán 117 jelölt versengett. A legtöbb szavazatot a nem hivatalos és nem végleges eredmények alapján a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által támogatott lista, a Magyar Összefogás kapta. Rájuk a szavazók több mint 90 százaléka voksolt. Ezzel várhatóan 31 képviselőjük lesz az MNT-ben, hárommal több, mint eddig.

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézetnek a fővárosi Magyarság Házában tartott tanácskozásán reményét fejezte ki, hogy az MNT történelmi hivatása a következő ciklusban is megmarad. Ehhez a magyar kormány minden segítséget megad – fűzte hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az MNT óriási munkát végzett azért, hogy a vajdasági magyarság megtalálja a boldogulását; egyúttal gratulált az elért választási eredményekhez.

Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte: élni kívánnak az MNT által biztosított eszközökkel. Van értelme azért küzdeni, hogy a magyar közösségeknek legyen önrendelkezése a nemzeti tanácson keresztül és az autonómia keretében – tette hozzá.

Közölte: az idei rendkívüli év volt a vajdasági magyar közösség számára, az előző napi volt a negyedik voksolás, amelyen érdekeltek voltak. A vasárnapi nagyon fontos választás volt, ez a nap a hitelességről szólt – fogalmazott Pásztor István. Most 20 ezerrel mentek el kevesebben szavazni, mint négy éve, de a Magyar Összefogás listája így is csak 10 ezerrel kapott kevesebb szavazatot, mint az előző voksoláson – fűzte hozzá.

Megerősítette: nem célként fogják fel az autonómiát, hanem olyan eszközként, amely szélesíti az érdekérvényesítés palettáját, lehetőséget ad, hogy fontos kérdéseket saját maguk szabályozzanak. Ugyanakkor fontos, hogy politikai erő is álljon mögöttük – tette hozzá Pásztor István.

Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője kiemelte: az előző választáshoz hasonlóan a történelmi egyházak, civil szervezetek és a VMSZ fogott össze. Új lehetőséget, perspektívát szeretnének nyújtani a vajdasági magyarok közösségének – mondta, hozzátéve: az elmúlt hetekben rendkívül hatékony párbeszédet sikerült kialakítani a közösséggel. Az, hogy létrejött egy kulturális háló, azt is jelenti, hogy nekik különféle közgyűjteményi intézmények létrehozására is lehetőségük van – jelezte.

A tervek között említette a Vajdasági Magyar Médiaház felépítését, továbbá új szerb–magyar és magyar–szerb szótár kiadását is.

Herner-Kovács Eszter, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elmondta: négy éve 55,2 százalékos volt a részvétel, most a szavazók 40-45 százaléka járult az urnák elé. Jelenleg 98 százalékos a feldolgozottság, végleges eredmények október 30-án várhatók.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …