Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Pelczné: Közös cél a korrupció visszaszorítása

A Fidesz alelnöke szerint átláthatóvá és elszámoltathatóvá kell tenni az uniós pénzek felhasználásának rendszerét – derül ki Pelczné Gáll Ildikó brüsszeli látogatása után közzétett közleményéből.

MNO
2007. 10. 11. 13:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az európai uniós pénzek elköltésének jogszerű és szabályszerű elköltése Magyarországon csak úgy valósulhat meg, ha az egész rendszert átláthatóvá és elszámoltathatóvá tesszük. Saját és az unió állampolgárai előtt csak úgy tudunk hitelesen elszámolni a közpénzekkel, ha a jelenleg folyó, politikai párthovatartozás alapján felépített pénzkiosztó rendszert azonnal felszámoljuk, és helyette egy független, átlátható, tisztességes, kiskapuktól mentes intézményrendszert hozunk létre. A korrupció visszaszorítása mindannyiunk közös célja kell, hogy legyen” – hangsúlyozta a Fidesz alelnöke csütörtökön közzétett közleményében.

Pelczné Gáll Ildikó, az uniós forrásokat felügyelő országgyűlési eseti bizottság elnöke kétnapos brüsszeli látogatása során találkozott több európai parlamenti képviselővel, tárgyalt az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának tagjaival, az Európai Bizottság illetékeseivel és az uniós forrásokat ellenőrző OLAF vezetőivel. Megfogalmazása szerint „a mai magyar közéletben tomboló korrupciós botrány, ez a magyar hazárdjáték Brüsszelben is sokak nemtetszését váltotta ki. Az ellenzéki pozícióban lévő Fidesznek kötelessége, hogy saját kormányának figyelmét felhívja az uniós pénzek elköltésének kötelező, nagyon szigorú szabályok mentén történő elszámolhatóságára”.

Megjegyezte, hogy az uniós pénzek felügyeletét ellátó szakemberek világosan rámutattak arra: bár most még az 1994 és 1999 közötti forrásokat ellenőrzik, nemsokára sor kerül a 2000-2006-os uniós pénzekkel való elszámolásra, amikor is Magyarország már nem kevés pénzt kapott. Lehet, hogy Magyarországra csak 2010 után kerül sor, de a végső értékelésnél a brüsszeli bizottság nemcsak azt ellenőrzi, hogy a számla jól lett-e kitöltve, hanem azt is, hogy a pályázati mechanizmus hogyan működött a különböző fázisokban. A Fidesz alelnöke úgy ítéli meg, hogy az ellenzék megannyi kritikája ellenére a mai napig nem történt jelentős előrelépés az uniós közpénzek kifizetése során jelentkező hibák és szabálytalanságok kezelésében. „Egy általános tisztasági csomag semmit nem fog megoldani, ha az konkrétan nem vonatkozik az állami vagy uniós források kezelésére, valamint kezelőire. Lehet beszélni szigorú összeférhetetlenségről, amikor a kormány annyit nem képes megtenni, hogy a politikusok által vezetett kistérségi hálózatokat felszámolja? Hiszen az uniós forrásokat kezelő intézményrendszeren belül az alapvető függetlenséget nem biztosítják a pénzügyi menedzsment, a monitoring, az értékelés és a kontroll egységeknek”. „Valódi biztosítékot kérünk arra, hogy saját országunkban az ellenőrzési és felügyeleti rendszerek hatékonyak, azaz az uniós pénzek elköltése szabályszerű” – hangsúlyozta a szakpolitikus.

Az uniós források elköltésének jogszerűségét és szabályszerűségét, valamint az Európai Bizottságnak benyújtott információk valódiságát és helyességét egyrészről úgy látja biztosíthatónak Pelczné Gáll Ildikó, hogy a mindenkori kormány és ezen belül is a kormányfő teljes felelősséget vállal egy minden ágazatra kiadott garanciát nyújtó nyilatkozatban, amelynek megszegése polgári jogi és büntetőjogi következményekkel járna. Másodsorban az uniós források közbenső és utólagos ellenőrzésébe jobban bele kell vonni az Állami Számvevőszéket, valamint a helyi OLAF-ot. Mindkét intézmény ajánlásait, javaslatait kötelezően meg kellene vitatni a parlamentben, és arra érdemben, azaz törvénymódosítással, törvényhozással kellene reagálni. Amennyiben ezen intézmények valamelyike korrupciógyanús esetet talál, ezen információ átadásakor a magyar ügyészségnek kötelezően el kellene indítania az adott eljárást. – Az uniós közpénzek elköltésének a tisztaságához, átláthatóságához, valamint korrektebb elszámolhatóságához vezető út reményeink szerint nem olyan hosszú, ha a kormány azonnal megszünteti a jelenlegi irányított pályáztatási rendszert, és felelősséget vállal mindazért a kárért, amelyet Magyarország nemzetközi megítélésének okozott – zárul Pelczné Gáll Ildikó közleménye.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.