Irányított pártfoglalás?

A kiskunhalasi, kőbányai és más helyi botrányokhoz hasonlóan az MSZP országos vezetői struccpolitikát folytattak a budapesti XVI. kerületi pártszervezetet tavaly megrengető, gyanús, tömeges tagtoborzások ügyében is, amelyben érintett Gyurcsány Ferenc akkori személyi titkára, Kolozs András. A tagfelvételek miatt rendőrségi nyomozás folyik, ami a kormányfő-pártelnök számára is kínossá válhat.

Magyar Nemzet
2007. 11. 21. 5:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolozs András 2000–2001 fordulóján jelentkezett a Mátyásföldet, Sashalmot és Cinkotát magába foglaló XVI. kerület szocialista alapszervezetébe – mondta el kérdésünkre Horváth Mihály, az előző ciklus kerületi képviselő-testületének MSZP-frakcióvezetője. A fiatalember aztán tető alá hozta a Fiatal Baloldal helyi szervezetét, így ifjúsági kvótás jelöltként a 2002-es önkormányzati listán be is jutott a kerületi képviselő-testületbe, majd a Medgyessy-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatalban is munkát kapott.

– Kolozs 2003-ban az újdonsült ifjúsági és sportminiszter, Gyurcsány Ferenc kabinetjébe került, majd hamarosan a tárcavezető személyi titkára lett. (Ebben a pozícióban 2006. július 15-ig maradt.) 2004 derekán, amikor Gyurcsány ült a miniszterelnöki székbe, Kolozs, összefogva Vidorné Szabó Györgyi helyi országgyűlési képviselővel, aktivizálódott a kerületi szervezetben – emlékezett vissza Horváth Mihály. – Egyértelműen Gyurcsány mellett lobbiztak, s az nyilvánvaló, hogy a miniszterelnöknek és személyi titkárának szoros politikai kapcsolata volt. Véleményem szerint nehéz nem összekapcsolni ezt azzal, hogy a XVI. kerületi pártszervezetben mik történtek. Vidorné és Kolozs már korábban elkezdtek tagokat felvenni, még ugyan visszafogott mennyiségben, de céltudatosan; ezt egy most folyó személyiségi jogi perben több tanú ki is fejtette.

Zuschlag-féle pártfoglalások

Horváth Mihály szerint az országban lezajló Zuschlag-féle pártfoglalások sorába illeszkedtek a kerületi történések is. Egy-egy kiválasztott alapszervezet fokozatosan elkezdett duzzadni, 2004 őszén a Vidorné–Kolozs-féle szárny meg is nyerte a helyi tisztújítást. – Az új csoport az önkormányzati választások jelölőlistáját is teljhatalmúan akarta összeállítani – mondja a volt frakcióvezető-közgazdász. – Nem véletlen, hogy 2006 elején a Fiatal Baloldal helyi szervezetébe, illetve az MSZP alapszervezeteibe elkezdtek belépni fiatalok, olyanok, akik nem is kötődnek a kerülethez. Vidorné az országgyűlési választáson simán nyert, de még polgármesterjelölt is kívánt lenni. A kerületi MSZP-szervezet tagságának másik fele viszont az addigi polgármestert, Szabó Lajos Mátyást támogatta az újraindulásban. Az ellenoldalnak nem lehetett tehát ellenére, hogy a főváros, illetve az ország különböző pontjairól származó egyének beszivárognak a cinkotai és a rákosszentmihályi alapszervezetbe. Az utóbbiban például összehívtak egy taggyűlést, mégpedig arra a napra, amikor a polgármesterjelöltekről kellett dönteni; Vidorné támogatói fel is vetettek másfél tucatnyi új tagot, magyarázza Horváth Mihály, ám a másik oldal emberei beléptették a pártba a családtagjaikat, akik legalább helyi lakosok voltak. Így a Kolozs–Vidorné-szárny hirtelen vesztésre állt.

Zsebők Csaba

(Részletek a Magyar Nemzet 2007. november 21-i számában)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.