Kitakarították az üvegzsebet

A kormányzati felügyelet alatt álló Ecostat gazdaság- és társadalomkutató intézet honlapjának üvegzseb rovatából az utóbbi hetekben törölték két (voltaképpen egy család kezében lévő) cég megbízásának adatait. Az Inno-Res Kht. és az Ergonorg Kft. összesen közel 13 milliót kapott a kancellária alá rendelt Ecostattól. Az erre vonatkozó adatok közérdekből nyilvánosak, ezek meghamisítása vagy eltitkolása pedig büntetőjogi megítélés alá esik.

Magyar Nemzet
2008. 02. 08. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ecostat üvegzseb-adatbázisában furcsa változás állt be az utóbbi hetekben. Január 20-ig ugyanis az ötmilliónál nagyobb értékű megbízást kapott cégek között szerepelt az Inno-Res Kht. és az Ergonorg Kft. is. A két cég 6, illetve 6,84 millió forintos szerződést teljesített az Ecostatnak. Néhány nappal később – miután az Ecostatnál folyó érthetelen, múlt szombati lapszámunkban feltárt pénzmozgásokról elektronikus levélben érdeklődtünk – a két cég neve eltűnt a kedvezményezett vállalkozások listájáról. Az üvegzsebtörvény hatálya alá tartozó adatok közérdekből nyilvánosnak minősülnek. Ezek eltitkolása vagy meghamisítása pedig már büntetőjogi kategória.

Ha valakinek ismerős az Inno-Res Kht. neve, az nem véletlen: a közelmúltban a kancellária megbízásából ez a vállalkozás „készített” 10 millióért egy „tanulmányt”, amely az őszödi beszéd következményeinek médiamegjelenéseit „vizsgálta”. A dokumentumot, mint bebizonyosodott, lényegében korábbi anyagokból ollózták össze. Ráadásul olyanokból, amelyeket korábban állami szervek – például a médiahatóság – készítettek. Sőt, lapunk azt is kiderítette, hogy az inno-reses „munka” elvégzésében a médiahatóságnak dolgozó emberek is részt vettek. Az Inno-Res–Ergonorg tandem, legalábbis az eddig megismert adatok alapján, csak kormányszervektől több tíz milliót kaszált. Ezek közül az Inno-Res talán sok mindent fel tud mutatni, de – ha csak a már említett összeollózott tanulmányt nem nevezzük annak – komoly referenciát nem: mindössze 2007 februárja óta létezik. A két cég egyébként egy család kezében van. Az Inno-Res Kht. résztulajdonosa ifj. Szirmai Péter, a másik tulajdonos pedig az Ergonorg. Ez utóbbi cégben ifj. Szirmai ugyancsak tulajdonos, mint ahogyan testvére és a családfő, id. Szirmai Péter, aki a közgazdaság-tudományi egyetem tanára.

Az üvegzsebtörvény értelmében minden állami, költségvetési szervnek nyilvánossá kell tennie az ötmillió forintos értékhatárt meghaladó szerződéseit. Az Ecostat ennek hellyel-közzel eleget is tett; így derült például fény arra, hogy százmilliókat adott ki a kormányzati intézet baráti cégeknek ilyen-olyan megbízásokra; olyan mértéktelenül áramlott ki a pénz az intézettől, hogy a tűzhöz közel álló cégek több pénzt kaptak az Ecostattól, mint amennyi a kormánycég teljes éves költségvetése volt; vagyis a kifizetések bőven meghaladták a negyedmilliárd forintot. Az Ecostat lapzártánkig nem válaszolt írásban föltett kérdéseinkre. A minisztériumok egyébként 2002 és 2007 között különböző „tanulmányokra” háromezermillió forintot költöttek. Minderről a Fidesz érdeklődött a kormánynál; a részletekről ma adnak tájékoztatást.

Bodacz Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.