Mostantól nyilvános lesz négy állami cégvezető jövedelme

Ki kell adnia négy állami cégnek a vezetőik fizetésére vonatkozó adatokat a Fővárosi Ítélőtábla kedden hozott jogerős döntése szerint. Az ítélőtábla ezzel helybenhagyta a Fővárosi Bíróság szeptemberben hozott elsőfokú ítéletét, mely szerint a Magyar Postának, a Magyar Villamos Műveknek, a Szerencsejáték Zrt.-nek és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek ki kell adnia a cégvezetők keresetét.

MNO
2009. 02. 03. 17:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogerős ítélet értelmében a négy alperesnek, a Magyar Postának, a Magyar Villamos Műveknek, a Szerencsejáték Zrt.-nek és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek ki kell adnia a felperesnek, az egyik bulvárlap főszerkesztőjének a vezető tisztségviselők kereseteinek, kapcsolódó juttatásainak, jutalmainak és esetleges végkielégítéseinek az összegét. A Fővárosi Ítélőtábla szerint – ugyanúgy, ahogy az elsőfokú bíróság szerint – ezek közérdekből nyilvános adatok, így azokat mindenki megismerheti. A négy alperes esetében egyértelműen megállapítható, hogy közfeladatokat látnak el, és az ezen közfeladatokat ellátó személyekre vonatkozó adatokat kötelesek kiadni – mondta az eljáró bíró. Az adatokat 15 napon belül kell nyilvánosságra hozni. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A Blikk című bulvárlap még 2008 májusában levélben fordult a Magyar Postához, a Magyar Villamos Művekhez, a MÁV-hoz, a Szerencsejáték Zrt.-hez és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, hogy közöljék, mennyit keresnek a vezetőik havonta, mennyit kaptak 2007-ben, valamint mennyi végkielégítés járhat nekik. Az adatok kiadását a cégek megtagadták, ezután indított pert a bulvárlap főszerkesztője. A MÁV még az elsőfokú eljárás közben kiadta a kért adatokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.