időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Szabó Loránd nem hajlandó a többséggel együtt dolgozni?

MNO
2011.05.26. 14:54

Kétszer is kivonult a dombóvári képviselő-testület többségi Fidesz–KDNP-frakciója a csütörtöki testületi ülésről, mert álláspontjuk szerint Szabó Loránd polgármester jogszabályellenesen vezette az ülést – közölte a város fideszes alpolgármestere.

Kerényi Zsolt elmondta: azért hagyták el az üléstermet, mert Szabó Loránd (független) nem adott szót a jegyzőnek, aki törvényességi észrevételt kívánt tenni az üléssel kapcsolatban. Gábor Ferenc jegyző ezt megelőzően jelezte, hogy a szervezeti és működési szabályzat szerint a napirendről a testület vita nélkül dönt. Kerényi Zsolt megjegyezte: a polgármester ötperces kommentárt fűzött a napirendi javaslathoz, amit rendszeresen megtesz. „Nem vagyunk hajlandók jogszabályellenesen vezetett testületi ülésen részt venni” – tette hozzá az alpolgármester. Kerényi Zsolt azt is közölte: ezt követően értesítette őt Szabó Loránd arról, hogy megvonja alpolgármesteri jogkörét.

Szabó Loránd az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: nem sértett jogszabályt. Állítása szerint azért nem adott szót a jegyzőnek, mert „ugyanazt akarta még egyszer elmondani, másodszor pedig szavazás közben kért szót”. Az alpolgármester jogkörmegvonásának indoka egyebek mellett az volt, hogy Kerényi „pártja politikai elvárásainak felel meg” – mondta a polgármester.

Szabó Loránd az MTI-nek jelezte: az ülésen az MSZP egy képviselője kezdeményezni akarta a testület feloszlatását, erre azonban az ülés meghiúsulása miatt nem került sor. Kiss Béla a Mentsük Meg Dombóvárt Közéleti Egyesület honlapján olvasható javaslatában ezt többek között azzal indokolta, hogy a Fidesz–KDNP képviselői a „számukra kényes” előterjesztéseket nem engedik tárgyalni. Kerényi a testület feloszlatását fikciónak nevezte. Mint mondta, a Fidesz–KDNP-frakcióban nincs ilyen szándék. „Nem a Fidesz-frakcióval van a gond, hanem a polgármesterrel, aki nem hajlandó együtt dolgozni a többséggel” – jelentette ki.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.