A hamburgeradó bevezetésével nem drágul a közétkeztetés

Nem drágul a közétkeztetés az egészségtelen élelmiszereket terhelő népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén hamburgeradó bevezetésével a vidékfejlesztési államtitkár szerint. A teherből az idén 3-5, jövőre viszont már 15-20 milliárd forint bevételre számít az államkassza. Az adót a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre és italokra vetnék ki. Az intézkedéstől a kormány a közétkeztetés minőségének javulását is várja, hiszen a konyhák kénytelenek lesznek visszatérni a természetes alapanyagokhoz. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium nyáron gyermekétkeztetési programot indít.• 140 ezer rászoruló gyerek kaphat naponta meleg ételt

MNO
2011. 06. 23. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyáron országszerte 140 ezer rászoruló gyermeknek jut naponta egyszer ingyen meleg étel. A költségvetésből 2,4 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Nyolcvan település pedig arra is vállalkozott, hogy helyi termelők által előállított alapanyagokat használjon fel az étkeztetésben.

Június 16. és augusztus 31. között a részt vevő önkormányzatoknak minimum 45, maximum 55 munkanapon keresztül kell étkeztetést biztosítaniuk azoknak a gyermekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek – mondta el Soltész Miklós szociális államtitkár.

Sok menzán használnak kész alapanyagokat, pedig az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása szerint közétkeztetésben a gyermekeknek tilos szénsavas vagy cukrozott üdítőt, ételport és leveskockát adni. Az egészségtelen, azaz a magas só- és cukortartalmú termékeket szeptembertől adóztatná meg a kormány.

A vidékfejlesztési államtitkár szerint a népegészségügyi termékdíj miatt nem drágul az iskolai menza. „Nem fog áremelkedést jelenteni, mert részben ezeket fogja fedezni az egészségügyi termékadó” – mondta Ángyán József. Hozzátette: pályázatok formájában részesítik majd előnyben azokat az önkormányzatokat, amelyek egészséges élelmiszereket használnak fel.

A minőség javulását várja a Vidékfejlesztési Minisztérium attól is, hogy ősztől a konyhák már a helyi termelőktől is vásárolhatnak élelmiszert. Az egészséges közétkeztetésről szóló programot nyár végére dolgozza ki a kormány.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.