A hamburgeradó bevezetésével nem drágul a közétkeztetés

Nem drágul a közétkeztetés az egészségtelen élelmiszereket terhelő népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén hamburgeradó bevezetésével a vidékfejlesztési államtitkár szerint. A teherből az idén 3-5, jövőre viszont már 15-20 milliárd forint bevételre számít az államkassza. Az adót a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre és italokra vetnék ki. Az intézkedéstől a kormány a közétkeztetés minőségének javulását is várja, hiszen a konyhák kénytelenek lesznek visszatérni a természetes alapanyagokhoz. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium nyáron gyermekétkeztetési programot indít.• 140 ezer rászoruló gyerek kaphat naponta meleg ételt

MNO
2011. 06. 23. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyáron országszerte 140 ezer rászoruló gyermeknek jut naponta egyszer ingyen meleg étel. A költségvetésből 2,4 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Nyolcvan település pedig arra is vállalkozott, hogy helyi termelők által előállított alapanyagokat használjon fel az étkeztetésben.

Június 16. és augusztus 31. között a részt vevő önkormányzatoknak minimum 45, maximum 55 munkanapon keresztül kell étkeztetést biztosítaniuk azoknak a gyermekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek – mondta el Soltész Miklós szociális államtitkár.

Sok menzán használnak kész alapanyagokat, pedig az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása szerint közétkeztetésben a gyermekeknek tilos szénsavas vagy cukrozott üdítőt, ételport és leveskockát adni. Az egészségtelen, azaz a magas só- és cukortartalmú termékeket szeptembertől adóztatná meg a kormány.

A vidékfejlesztési államtitkár szerint a népegészségügyi termékdíj miatt nem drágul az iskolai menza. „Nem fog áremelkedést jelenteni, mert részben ezeket fogja fedezni az egészségügyi termékadó” – mondta Ángyán József. Hozzátette: pályázatok formájában részesítik majd előnyben azokat az önkormányzatokat, amelyek egészséges élelmiszereket használnak fel.

A minőség javulását várja a Vidékfejlesztési Minisztérium attól is, hogy ősztől a konyhák már a helyi termelőktől is vásárolhatnak élelmiszert. Az egészséges közétkeztetésről szóló programot nyár végére dolgozza ki a kormány.

(HírTV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.