A magyar termékek egészségesek, aggodalomra semmi ok

A biztonságos hazai, illetve somogyi zöldség és gyümölcs fogyasztását szorgalmazta a Somogy Megyei Kormányhivatal és annak irányítása alá tartozó több szakigazgatási szervezet vezetője pénteken a kaposvári piacon. Az akcióval a németországi kólibaktérium-fertőzés miatt megrendült fogyasztói bizalmat igyekeztek helyreállítani, ami a magyar termelőket is sújtja. • Mégis a csírák okozták a járványt• Nélkülözhetetlen, jó minőségű és fogyasztható

MNO
2011. 06. 10. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a halálos veszélyt jelentő kólibaktérium törzs fertőzte meg azt a 25 éves férfit, akit Kassán ápolnak – jelentette be Gabriel Simko tiszti főorvos pénteken. A péntek délelőtti sajtótájékoztatón a betegtől vett minták mikrobiológiai vizsgálatát értékelték ki. Az eredményeket Kassán Gabriel Simko tiszti főorvos ismertette, aki elmondta, hogy a páciens székletében talált E.coli törzs nem produkálja azt a méreganyagot, amely külföldön okozta a haláleseteket – olvasható a bumm.sk internetes oldalon.


Kijelenthetjük, hogy a magyar termékek egészségesek, zamatosak, fogyasztásukkal kapcsolatosan aggodalomra semmi ok – hangoztatta Juhász Tibor kormánymegbízott, miután a magyar élelmiszerek biztonságával, kereskedelmi forgalomba kerülésével és ellenőrzésével foglalkozó szervek vezetőivel a standokon árult magyar termékek közül többfélét is megkóstoltak, ezzel is népszerűsítve a hazai termékeket.

Juhász Tibor a látottak alapján elmondta: örvendetes, hogy a kereskedők tájékoztatják a fogyasztókat, kiírják, hogy magyar árut kínálnak. Ez nagyon fontos, mert megnyugtatja a vásárlókat – tette hozzá.

Az MTI érdeklődésére a kormánymegbízott közölte: egyeztetéseket folytattak a közétkeztetést végző kaposvári céggel, jelezve, hogy szeretnék, ha minél több magyar terméket használnának. A válasz megnyugtató volt, ugyanis elmondták, hogy eddig is magyar termékeket vásároltak – tette hozzá.

Juhász Tibor más felhasználóktól, kereskedőktől és fogyasztóktól is azt kérte: vásároljanak minél több hazai zöldséget és gyümölcsöt, ezzel is támogatva a termelőket. A magyar terméket népszerűsítő pénteki akción megjelent szakigazgatási szervek vezetőiről szólva a kormánymegbízott hangsúlyozta: ezzel is jelezni akarták, hogy a kormányhivatal égisze alatt létrejött integráció a jobb és gyorsabb információáramlást, a fogyasztók érdekeit szolgálja.

Nem lesz új védjegy a zöldségeken

A korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem lesz új, a magyar eredetet igazoló védjegy a zöldségeken – döntött a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). Fodor Zoltán, a FruitVeb ügyvezető igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a szakmaközi szervezetnél azért vetették el a korábbi ötletet, mert több szakember is úgy vélte: felesleges egy újabb védjegy, mivel a magyar termékek megkülönböztetésére, és így a biztonság garantálására már most is vannak védjegyek, például a magyar termék védjegy.

A szakember jelezte azt is, hogy a magyar zöldségpiac újra élénkül, ha kismértékben is még, de nő a kereslet. Főként a nagyobb áruházláncok keresik ismét a magyar árut. Fodor Zoltán szerint a termelők most a kármentést végzik: az utóbbi napok eladhatatlanná vált készleteiből amit lehet, azt továbbra is tárolják néhány napig a hűtőházakban. Ezek az uborkára, a paradicsomra és a paprikára vonatkoznak elsősorban. A salátákat viszont gyakorlatilag nem lehet tárolni. Ezért az itt keletkezett eladhatatlan készleteket megsemmisítik a gazdálkodók – mondta.

Az elmúlt hetekben Európa-szerte, így Magyarországon is fogyasztói bizalmatlanság miatt esett a zöldségfélék, főként az uborka kereslete a németországi hasmenésjárvány miatt. Kezdetben a fertőzés forrásaként a spanyolországi uborkát, majd a csírát nevezték meg, és bár azóta kiderült, hogy a járvány elindítóját máshol kell keresni, teljes bizonyossággal még mindig nem tudni, hogy mi okozza a németországi megbetegedéseket. Mindez viszont elegendő volt ahhoz, hogy az unió piacain drasztikusan csökkenjen a fogyasztói bizalom a zöldségek – főként az uborka – iránt. Ezért jelentős károkat szenvedtek az unió zöldségtermelői szerte Európában, amit mintegy 210 millió eurós kárenyhítéssel igyekeznek kompenzálni a közeljövőben.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.