Újabb trükk a Tescónál?

A Nébih nem kifogásolja, hogy az áruházláncban felszeletelik és eladják a vákuumhibás hústerméket. Szakértők szerint ez veszélyt jelenthet a vásárlóra.

BL
2012. 03. 26. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet hétfői számában felidézi, hogy egy belső Tesco-utasítás alapján keresték meg a hivatalt. A multinacionális vállalat Vákuumhibás termékek kezelése című levelében ugyanis az áll, hogy „amennyiben a termék csomagolása sérül (vákuumhibás), a terméket be kell szedni az eladótérből és érzékszervileg minősíteni kell. Amennyiben érzékszervileg megfelelnek a termékek, akkor pultban felszeletelhetők, és 24 órán belül értékesíthetők, a nyomon követési előírások, dokumentálási szabályok betartásával.”

A Nébih válasza szerint ez a megoldás alkalmazható, ha az eladótérben a termékek kihelyezése minden tekintetben szabályosan történt, és a gyártó által meghatározott hőmérsékletet folyamatosan biztosították a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időn belül. „A fent említett szabályok maradéktalan betartása esetén a vákuumcsomagolt húskészítmények sérülést követő szeletelt értékesítése nem ütközik jogszabályba, és nem jelent magasabb kockázatot a fogyasztókra nézve” – közölte a hivatal.

A lapnak nyilatkozó élelmiszer-biztonsági szakemberek azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás számos veszélyt jelent a fogyasztóra. Álláspontjuk szerint az eljárás csak akkor lehet biztonságos, ha a hibát a kirakodásnál, még a raktárban veszik észre, és közvetlenül utána szeletelik fel, majd teszik a pultba a terméket. Az eladótérbe került vagy ott megsérült csomagolásról azonban már nem tudja megállapítani a hatóság, hogy az egyáltalán mitől sérült meg és milyen hatások, szennyeződések érhették a húst.

A Magyar Nemzet szerint az is különös, hogy közös fejléccel ellátott együttes közleményben tudatta a Tesco és a Nébih, hogy az első körben vizsgált 26 Tesco áruházban az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzik a húsáru kezelését.

Ismert, a Hír TV Panaszkönyv című műsora után a Magyar Nemzet és az MNO is beszámolt arról, hogy a Tesco több dolgozójának elmondása szerint a vállalatnál felsőbb utasításra a romlott, büdös húst is árulják, miután lemossák, a lejárt szavatosságú csirkéből grillcsirkét sütnek, a friss húsok mellé pedig odarakják a lejárt szavatosságú tálcás termékeket is.

A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy a Tescónál a jelek szerint előre tudják, mikor milyen hatósági ellenőrzésekre számíthatnak. Februárban például körlevelet kaptak a hipermarketek vezetői, amelyben azt írták: „Sziasztok. Amiért kiküldtük, mert a Fogyvéd február 8-tól országos ellenőrzésekbe kezd a hiperekbe. Amint van pontosabb infónk, küldjük nektek.” A Tesco azt állította, egy internetes cikkre bukkanva következtette ki, hogy ellenőrzés kezdődik – írja a hétfői Magyar Nemzet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.