Életben lehet a Mansfeld-per ügyésze

Mátsik György kíméletlen vádbeszédében politikai okból kért halált a még kiskorú vádlottra.

tt
2012. 07. 21. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi június végén közel hatszáz oldalnyi iratot kapott a mártír fivére ellen indított koncepciós eljárással összefüggésben az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától, de más forrásokból is információkhoz jutott. Mansfeld László úgy tudja, az elsőfokú eljárásban ügyészként részt vevő Mátsik György nyugdíjas éveit tölti, azt azonban még nem tudta kideríteni, hogy pontosan hol él a férfi. Mansfeld emlékeztetett rá, hogy Mátsik volt az, aki rendkívül súlyos vádbeszédében az államellenes cselekmények miatt büntetőeljárás alá vont hat fiatalember közül az elsőrendű vádlott Blaski Józsefre és a másodrendű vádlott Mansfeld Péterre halálbüntetést, a többi terheltre pedig súlyos börtönbüntetést kért. Mansfeld Péter és társai ellen 1958 februárjában történt cselekmények miatt indult büntetőeljárás.

A legsúlyosabb tettük az volt, hogy felfegyverkezve elraboltak egy rendőrt, emellett azonban csupán kisebb tulajdon elleni bűncselekményeket követtek el. A nyomozás, majd a bírósági per azonban a fiatalokat egy államellenes összeesküvésbe helyezte, összefüggésben azzal, hogy Mansfeld Péter és társai az 1956-os forradalom résztvevői és hívei voltak.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.