Folytatódik a moszkvai fantompláza ügye

Újabb részletekre derült fény abban a csalássorozatban, amelyben fiktív moszkvai építkezésre adott több tíz milliárdos hitelt az Eximbank.

KG
2012. 07. 18. 2:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházás megrendelője egy olyan cég volt, amelyet az Eximbanknál és az ügyletet biztosító Magyar Exporthitel Biztosítónál senki sem ismert, ennek ellenére egy fillér önrész nélkül a BTA Bank Kazahsztán közvetítésével megkapta a kedvezményes hitelt. Az ügyletben szereplő kazah bank időközben tönkrement, a postafiókcégek kámforrá váltak, a pénz eltűnt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pedig már korábban feljelentést tett közel 27 milliárd forintos kár okozásának gyanúja miatt.

Egy forint hitelt sem lett volna szabad megszavazni annak az ismeretlen postafiókcégnek, amelynek a magyar állam tulajdonában álló Eximbank korábbi vezetése több tíz milliárd forintot ítélt meg egy moszkvai bevásárlóközpont építésére, ahol azonban egyetlen magyar kivitelező sem végzett érdemi munkát – tudta meg a Magyar Nemzet. A luxemburgi offshore cég tulajdonosait ugyanis a hitelt elbíráló Eximbankban sem ismerték, mint ahogy az ügyletet 85 százalékban biztosító Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Zrt. részéről sem látta senki, a hitel veszélyére pedig időben figyelmeztetett a biztosító kockázatkezelési főosztálya, ennek ellenére az ügyletet megkötötték. Az ügyben a magyar államot csaknem 27 milliárd forint kár érheti, amelyet – a Mehib állami kezességvállalása miatt – végső soron a magyar adófizető polgároknak kell állniuk.

A lap birtokába jutott információk alapján az állítólagos exportot megrendelő offshore-cég, a Samuel Finance Sarl tulajdonosaival senki nem találkozott személyesen sem az Eximbanktól, sem az ügyletet biztosító Mehibtől, ennek ellenére önrész és referencia felmutatása nélkül megítélték az óriási kölcsönt a fantomberuházásra. A Magyar Nemzet információi szerint ez az ügylet a Mehib történetének egyik legnagyobb volumenű biztosítása volt, a kockázatkezelési főosztály kivételével mégsem volt senki kíváncsi a magyar exportőrt papíron megbízó luxemburgi offshore-cégre, amely annak ellenére élvezte a két intézmény bizalmát, hogy az utalások ideje alatt is végig ismeretlen maradt. A hitel nagysága akkora volt, hogy az ügylet meghiúsulásával és a garanciát vállaló kazah bank csőd közeli állapota miatt amennyiben a Mehib nem fizette volna ki az Eximbank kárát, úgy az Eximbank komoly bajba került volna.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.