Semmi előjele nem volt a badacsonyi pusztításnak

Rongálás bűntette miatt nyomoz a tapolcai rendőrség a badacsonyi szőlőcsonkítás ügyében. Semmi előjele nem volt a vandálkodásnak.

2012. 08. 17. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi előjele nem volt a badacsonyi vandál tőkecsonkításnak – mondta el az mno.hu-nak Földi Bálint, a Villa Sandahl pincészet munkatársa. Elmondása szerint a svéd tulajdonosoknak volt némi „súrlódása”, de kizártnak tartja, hogy a bűncselekményt szakmai féltékenységből, vagy más okokból rivális borászok követték el.

Földi elmondta azt is, hogy kizárólag a megfiatalított rajnai rizling tőkéket vágták el, 20 centiméterrel a föld fölött, a tőnél. A borászat weboldalán mellékelt fotókon látszik, hogy egyértelműen a károkozás volt a szándék, mivel az elnyesett tőkéket a helyükön hagyták, „lógni a levegőben”. Közleményükben pedig azt írják: teljesen felháborítónak tartják, hogy valaki „képes szándékosan tönkretenni a világ egyik legjobb adottságú szőlőültetvényét! Ez pontosan akkora szörnyűség, mint ha Elzászban vagy Wachauban történt volna, amit a sajtó az egész világon szétkürtölne.”

Rongálás 0,6 hektáron

A mintegy 0,6 hektáron, körülbelül kétezer tő elmetszésével okozott kár több tízmilliósra tehető. Az ügyben a Tapolcai Rendőrkapitányság indított eljárást, Orsós Károly százados elmondta nekünk azt is, hogy rongálás bűntette miatt nyomoznak.

A Magyar Nemzetnek a hegybíró, Csanády József korábban elmondta: valószínűleg sosem fordult elő ilyen vandál bűncselekmény Badacsonyban, de az ország más területéről sem hallott hasonlót.

A megkárosított badacsonyi pincészet tulajdonosai a svéd Sandahl testvérek, Christer és Thord. Előbbi korábban számítástechnikával foglalkozott, és elmondása szerint az ott alkalmazott szigorú minőség-ellenőrzést ültette át a hobbijába, a borászatba. 1987-ben jutott el Badacsonyba először. A pincészet számos aranyérmet nyert elismert nemzetközi borversenyeken. A társaság fő fajtájának tartott rajnai rizlingjét a tekintélyes gasztronómiai magazin, a Gault&Millau is méltatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.