Portik–Laborc-találkozó: a szocik nem akarnak hecckampányt

Molnár Zsolt szocialista képviselő nem szeretné, ha a Portik–Laborc-ügyből „politikai hecckampányt” csinálnának, vagy ha a kormányzat saját propagandájára és céljaira használná fel.

GB
2013. 05. 07. 13:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szolgálat épületében tartott zárt ülésen meghallgatták a KNBSZ tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót. Ezután Vargha azt mondta: a szolgálat 2012-ben szakszerűen, törvényesen, eredményesen végezte a munkáját, sikeresen végrehajtották az integrációt. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy hamarosan kiírják a közbeszerzést az egykori Katonai Biztonsági Hivatal Schweidel utcai épületének felújítására, így akár már idén elköltözhetnek a Bartók Béla úti épületből.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke elmondta, hogy a zárt ülésen nem nyilvános információk hangzottak el, de annyit elmondhat, hogy a KNBSZ mindent elkövet azért, hogy a határon túli, expedíciós, missziós tevékenység során a magyar állampolgárok, katonák, hírszerzők testi épségét megóvja. A szolgálat a nehéz költségvetési körülmények között is igyekszik lépést tartani a kor kihívásaival – mondta. Molnár felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgálatnak olyan új, modern kihívásokkal kell szembenéznie, amelyek mindenképpen külön forrásokat igényelnek, ezért a kormányzattól azt kérik, hogy biztosítsa ezt a költségvetésben.

Vargha ennek kapcsán felidézte, hogy 2013-ban hétmilliárd forinttal nőtt a honvédelmi költségvetés, és a kormány azt vállalta, hogy 2015-ig garantálja a nominális összeg szinten tartását, ezután pedig évente a GDP 0,1 százalékával növeli. Az államtitkár azt mondta: az a legfontosabb, hogy a missziókban tevékenykedő katonák biztonságban végezhessék munkájukat. A kormányzat e tekintetben nem spórol a költségvetésben – szögezte le Vargha.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai és szakértői szerda délelőtt 10 órakor hallgatják meg a Portik–Laborc-találkozókról készült úgynevezett megtisztított hangfelvételt – mondta Molnár. Hangsúlyozta, szerdán fog kiderülni, hogy technikai értelemben mennyire megtisztított a felvétel, hiszen mint kiemelte: „korábban gyakorlatilag használhatatlan volt a felvétel\". Molnár bízik abban, hogy szerdán a bizottság és a nyilvánosság is választ kap arra a kérdésre, hogy egyáltalán megegyezik-e a leirat és a hangfelvétel.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, valamint titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt meghallgatja-e a bizottság, Molnár azt mondta: ő maga és a Magyar Szocialista Párt is abban érdekelt, hogy az igazság minden részlete kiderüljön. Támogatják a teljes nyilvánosságot, ezért oldotta fel a jegyzőkönyvek titkosítását is. A szocialista képviselő ugyanakkor kiemelte: nem szeretné, hogy az ügyből „politikai hecckampányt” csináljanak, vagy hogy a kormányzat saját propagandájára és céljaira használja fel. Molnár szerint el kell ismerni, hogy súlyos szakmai hiba történt, de ebből semmiképpen sem szabad pártpolitikai ügyet csinálni.

Mint ismert, a Laborc–Portik-találkozókon készült hangfelvétel leirata nyilvánosságra került. Ebből kiderült: Portik felajánlotta a titkosszolgálat vezetőjének, hogy terhelő adatokat szerez vagy kreál jobboldali politikusokról. A Portik–Laborc-találkozókról készült hanganyagok minőségével ugyan gondjuk van az ellenzéki politikusoknak, de azt ők sem állítják, hogy a felvételeket manipulálták. Az egykori titokminiszter, Szilvásy György saját maga és Laborc felelősségét mentegette a találkozók megjelent leirataival kapcsolatban a Hír TV április 25-i Rájátszás című műsorában.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága április 30-án arról döntött, hogy a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló, paritásos alapon működő ténymegállapító albizottságot állít fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.