Adókedvezmény nyugdíjasoknak?

Így tartanák meg, vagy csábítanák vissza a hiányszakmákat ismerő nyugdíjasokat a munka világába.

Vass-Gabay Dorka
2014. 12. 05. 5:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adókedvezményben részesülhetnének azok a nyugdíjasok, akik a nyugdíjellátás mellett továbbra is dolgoznának, vagy visszatérnének a munka világába – értesült lapunk. A kormány elképzelései szerint azok a nyugdíjasok, akik munkavállalók is, csak a munkabérük után fizetnének adót, és emellett a teljes nyugdíjukat is megkapnák.

A felvetésről, miszerint minél több nyugdíjas maradjon a munka világában, Tuzson Bence beszélt kedden a parlamentben. A Fidesz szóvivője szerint a kormány felismerte azt, hogy bizonyos szakmákban alig lehet szakembert találni, ezért adójogi szabályok esetleges módosításával ösztönöznék a nyugdíjasok munkavállalását a hiányszakmákban. Tuzson lapunknak elmondta: míg évekkel ezelőtt még az jelentette a problémát, hogy a fiatalok bizonyos munkaköröket nem tudnak betölteni a nyugdíjasok miatt, most pont fordított a helyzet. – Vannak hiányszakmák, ahol szükség van a nyugdíjasok munkavállalására is, ezért tartjuk szükségesnek egy olyan, idősebbeket is ösztönző rendszer kidolgozását Magyarországon, amely miatt a nyugdíjasoknak érdemes lesz visszatérni a munka területére – mondta.

A nyugdíjrendszerre vonatkozó jelenlegi törvények különbséget tesznek munkavállalás és munkabérkorlát tekintetében a saját jogú nyugdíjasok, a korhatár előtti és a 40 éves jogosultsági idővel rendelkező nyugdíjasok, valamint a közszférában dolgozó nyugdíjasok között. Az, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, saját jogú öregségi nyugdíjas, és nem a közszférában dolgozik, dolgozhat teljes munkaidőben időkorlát nélkül. Esetükben a munkáltató 27 százalék szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást fizet. A bruttó bérükből pedig 30 százalékot vonnak le.

Nyugdíj szüneteltetése esetén 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is levonnak. Vagyis előfordulhat, ha valaki bruttó százezer forintot keres, akkor ő a munkáltatónak 128 500 forintba kerül, a munkavállaló pedig hetvenezer forintot kap kézhez. Azok, akik 40 éves jogosultsági idővel rendelkeznek, illetve korhatár előtti nyugdíjasok, ugyanúgy dolgozhatnak teljes munkaidőben, de munkabérük éves szinten nem haladhatja meg a minimálbér (2014-ben 101 500 forint) 18-szorosát. Ellenkező esetben attól a hónaptól nem jár nekik a nyugdíj, amelyikben átlépik a munkabér maximumát. A fizetendő és levonandó adók és járulékok az ő esetükben nem változnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.