Megszállták a vasúti átjárókat

Tíz nap alatt 120 alkalommal ellenőrzött a rendőrség és a MÁV közösen.

BLM
2014. 12. 04. 22:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, hogy az ellenőrzéssel a veszélyekre akarták felhívni a figyelmet. A vasúttársaság tájékoztatása szerint idén a közúti-vasúti átjárókban 70 közlekedési baleset történt, amelyekből 12 halálos kimenetelű volt, és 12-en súlyosan megsérültek. Fábián György független közlekedési szakértő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az átjárókban történt balesetekben is gyakran szerepet játszik a járművezetők felelőtlensége, a KRESZ hiányos ismerete.

Keszmann János, a Baross Gábor Oktatási Központ oktatásvezetője elmondta, hogy a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúttal  közös vasútbiztonsági programot indítanak, a gyermekvasutasok bemutatják iskolatársaiknak az oktatási központ által készített számítógépes prezentációt. A program december 12-én húsz gyermekvasutas felkészítésével kezdődik, ők 2015 első felében már több ezer 10–14 éves tanulót ismertetnek meg a biztonságos vasúti közlekedés szabályival.

A nemzeti vasúttársaság a baleset-megelőzési kampányokon kívül korszerű jelzőberendezések kiépítésével is támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. A Közlekedés operatív programban (Közop) 2015-ig az Új Széchenyi-tervben elkülönített közel 12,5 milliárd forint áll rendelkezésére közlekedésbiztonságot javító fejlesztésekre – közölte a MÁV Zrt.

A 2012 és 2015 között zajló programban háromszáznál is több vasúti átjáróban hajtottak végre biztonságot javító fejlesztéseket, köztük fél- és fénysorompókat szereltek fel, vonatérzékelés-korszerűsítést hajtottak végre, az átjárókban elkövetett szabálysértések figyelésére kamerákat, diagnosztikai és monitoringberendezéseket telepítettek, valamint videós pályafelügyeleti rendszert építettek ki.

A vasúttársaság közlése szerint több mint 870 millió forintot fordítottak a sorompóprogram első ütemére, a keretből augusztus végéig 44 átjáróban alakítottak ki a közúton közlekedők számára jobban megfigyelhető jelzést adó, ledoptikás fény-, illetve félsorompókat. A sorompóprogram közel kétmilliárd forintra becsült második üteme jövő év első negyedévében indulhat el 128 helyszínen.

A MÁV 99 vasúti átjáróban alakít ki olyan kamerás megfigyelő rendszert, amellyel a sorompókat letörő gépjárművek azonosítása is lehetővé válik. A fejlesztésről a MÁV tavaly állapodott meg az ORFK-val, a rendőrséggel a telepítési helyszíneket és az eseményrögzítést követő eljárást is egyeztette már a társaság.

A közbeszerzési folyamatot követően, jövő év elejétől mintegy 1,4 milliárd forintból 53 vasúti átjáróban korszerű tengelyszámlálós vonatérzékelő rendszert alakítanak ki – írja a MÁV Zrt. közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.