Mindent V. László ellenőrzött

Dőlt a pénz a vállalkozó diszkóiból és mulatóiból – a bevételnek csak egy részét számolták el.

Swendt Pál
2014. 12. 04. 3:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előfordult, hogy V. László a diszkóiba hétvégenként befolyt harminckétmillió forintnak közel a felét elkérte, és csak a pénz többi része került a férfi érdekeltségében álló negyvennyolc társaság ügyeit kezelő könyvelőcéghez. Egyebek mellett erről is említést tett gyanúsítotti vallomásában a mulatóiról elhíresült vállalkozó élettársának anyja, akit tegnap a per ötödrendű vádlottjaként mint a V. László vezette bűnszervezet tagját idézte a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság ismertette D. Erikának a nyomozás során tett, valamint az általa szerdán benyújtott nyilatkozatait, amelyek szerint heti egyszeri feladata kizárólag az ötödrendű vádlott, Ö. Istvánné által a beérkező pénzekről „kockás papírra” írt kimutatás számszaki ellenőrzése volt. A nő a vád szerint öt, V. László érdekeltségében álló hazai és két, a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégben is ügyvezető, illetve tag volt, de feladata – mint az a tegnap fenntartott vallomásában szerepel – arra korlátozódott, hogy a könyvelőcég fővárosi Mérleg utcai irodájában aláírja az elé tett iratokat. Állítása szerint minderről, így arról is V. László döntött, hogy melyik cég ügyvezetőjeként jegyzik be, és mihez adja a nevét.

A vádlott ezzel együtt részletesen beszámolt az ügyészeknek a befolyt pénzek útjáról, arról a rendszerről, ahogyan a mulatók pultosainak a ledobónak nevezett nyílásba kellett helyezniük a nagyobb címletű bankjegyeket, majd az így lezárt biztonsági kazettába kerülő pénzt a V. László bizalmi listáján szereplő tíz alkalmazott közül ketten megszámolták, ezután pedig a bankjegyeket és az elszámolásokat tartalmazó dobozok a Mérleg utcai központba kerültek. Ezt a folyamatot, az összegek számszerű ellenőrzését felügyelte személyesen Ö. Istvánné, aki tegnapi folytatólagos vallomásában arra is kitért, hogy a „főnök” néven említett vállalkozó döntött arról, hogy a mulatók pénztárgépeiben mekkora bevételt tüntessenek fel az egyes üzletek vezetői.

Az általa V. László számára készített összesítéseken az is szerepelt, hogy az egyes diszkók kiszolgálópultjaiba mennyi pénz folyt be, és az igen bizalmatlan mulatótulajdonos szigorú éjszakai ellenőrzésekkel is igyekezett megelőzni, hogy az alkalmazottak, illetve a naponta zsebből fizetett kiszolgálók meglopják – hangzott el a tárgyaláson. Ö. Istvánné úgy fogalmazott: mindent és mindenkit V. László ellenőrzött, és az üzletvezetők személyéről is egyedül döntött. A vádlott D. Erikához hasonlóan ismertette, hogy a főnökének átadott összesítő alapján a férfi rendre meghatározta, hogy mennyi készpénzre tart igényt, majd az összeg többi része a könyveléshez került, ahol a munkatársaknak nem volt tudomása arról, hogy mi maradt a tulajdonosnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.