Ezért zárnak be az üzletek

Naponta több mint 50 bolt húzza le a rolót.

MNO
2015. 01. 16. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamara adatai szerint 2013-ban az élelmiszer-kereskedelemben 16 098 új üzletet nyitottak, 20 874-et zártak be, 2014. első fél évében 7899 új boltot létesítettek és 9462 egységet szüntettek meg. A köztestület úgy becsüli, hogy a jövőben is nagyszámú élelmiszer-kereskedelmi bolt megszűnésével lehet számolni, ami egyaránt érinti a hazai és a multinacionális láncokat, kereskedőket.

A kamara úgy látja, hogy a boltmegszűnés a hazai élelmiszer-kereskedőket hatványozottabban fogja érinteni, tekintettel a jelenleg is meglévő versenyhátrányukra a multinacionális cégekhez képest. Elemzésében a multinacionális élelmiszerláncok versenyelőnyei közé sorolja a kamara egyebek között a kedvezőbb méretgazdaságosságukból származó 5-10 százalékos árelőnyt.

A multinacionális élelmiszer-kereskedő cégek a külföldi nagy nemzetközi gyártókkal világszintű megállapodást tudnak kötni, ami forgalmuk mintegy 50 százalékát adja, és az ilyen beszerzés további 5-10 százalék árelőnyt biztosít számukra – hívja fel a figyelmet a kamara.

Az elemzés szerint a multinacionális élelmiszer-kereskedelmi vállalatok számára versenyelőnyt jelent az is, hogy élni tudnak a beruházási és fejlesztési adókedvezménnyel, ebből olyan kényelmi szolgáltatást – például buszjáratok indítását – tudnak finanszírozni, amely növeli a hazai kereskedők versenyhátrányát.

Ugyanakkor az egy nézetméterre jutó bolti alkalmazotti létszám jelentősen alacsonyabb a Magyarországon működő nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi nagyvállalatoknál, nem elhanyagolható szempont, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok tevékenysége a belvárosi kis üzletek megszűnéséhez vezetett – hívja fel a kamara a figyelmet a piaci hatásokat elemezve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.