Kontrát: A biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték

Bakondi György szerint javult a szervezet társadalmi és nemzetközi elismertsége is.

RZ
2015. 01. 28. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bakondi György azt mondta, a katasztrófavédelem jelentősen segítette a társhatóságok munkáját, javult a szervezet területi lefedettsége, technikai felszereltsége és társadalmi támogatottsága. Veszélyhelyzetet nem kellett ugyan kihirdetni tavaly, de eredményesen léptek fel olyan katasztrófahelyzetek esetében, mint a dunántúli árvíz, a Balaton környékén pusztító ciklon vagy az ónos eső okozta károk – közölte.

A tűzoltó altábornagy felidézte az elmúlt év katasztrófahelyzeteit. Mint mondta, sikeresen elhárították a vészhelyzetet, amikor az Yvette ciklon következtében a Balaton vízparti területeket öntött el. Nem került veszélybe emberélet a nyugati országrészben történt jelentős havazások következtében, és forgalomtereléssel sikeresen kezelték a kialakult helyzetet – mondta.

Szintén eredményesen védekeztek a Murán, a Dráván és a Rábán kialakult árvizekkel szemben, és első alkalommal történt meg, hogy két települést egy szomszédos ország, Szlovénia felől kellett kiürítenie a katasztrófavédelemnek.

A középső országrészben lehullott ónos eső nyomán kialakult katasztrófahelyzetben másfél nap alatt sikerült biztosítani a települések áramellátását – sorolta az eredményeket a főigazgató. Hangsúlyozta, hogy javult a katasztrófavédelem területi lefedettsége: a 20 igazgatóság mellett immár 65 kirendeltséget is működtetnek, és a 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett már 40 katasztrófavédelmi őrs is működik. Ugyanakkor jelentősen előreléptek a műszaki eszközök beszerzésében is.

Hatósági tevékenységük nyomán – folytatta – csökkent a szén-monoxid-mérgezések és a külterületi tüzek száma, és ugrásszerűen nőtt a katasztrófavédelemmel együttműködő önkéntes mentőegységek száma. Csaknem 500 önkéntes tűzoltó-egyesülettel kötöttek ezidáig együttműködési megállapodás, és 11 egyesület már megszerezte a jogosítványt az önálló beavatkozásra is.

Hozzátette, hogy immár minden megyében és járásban működnek önkéntes mentőszervezetek és 17 ezer középiskolás a katasztrófavédelemnél teljesítette az érettségi megszerzéséhez szükséges közösségi szolgálatát. Ugyancsak siker, hogy újraindult a magyar tűzoltóautó-gyártás – mondta Bakondi György.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt hangsúlyozta, hogy napjainkban a biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték, a katasztrófavédelem pedig hozzájárult a magyar emberek és Magyarország biztonságához. Közlése szerint a kormányzat jogalkotással is segíteni kívánja a szervezet munkáját, így elkészült az országos tűzvédelmi szabályzat, létrejött az egységes iparbiztonsági szabályzat, és a vízügyi hatósági jogköröket is átvette a katasztrófavédelem.

Az idei célok között említette a további átállást a 112-es egységes segélyhívó rendszerre, az önkéntes tűzoltó- és mentőegységek fejlesztését. Úgy vélekedett: az egyik legjelentősebb változás lesz, hogy július 1-jétől életbe lép a rendvédelmi életpályamodell, amely 5 év alatt 50 százalékos béremelést is jelent a 64 ezer rendvédelmi dolgozó számára. Ugyanakkor tartalmaz lakhatási támogatási és állami biztosítási rendszert is – mondta Kontrát Károly.

Az állománygyűlésen díjakat is átadtak. Az Év Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksága a Zala megyei Lenti parancsnoksága lett. A katasztrófavédelmi őrsök közül a Budapest belvárosi őrs nyerte a díjat az önkéntes tűzoltó-egyesületek közül pedig a dunaföldvári.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.