Egyre kevesebb kisbaba hal meg

Folyamatosan csökken az országban a csecsemőhalálozás aránya a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Munkatársunktól
2015. 02. 05. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan több mint negyven százalékkal csökkent a csecsemőhalálozás aránya 2011 és 2013 között – derült ki a lapunk által megismert adatokból. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint míg 2001-ben 789 újszülött nem érte meg az egyéves kort, ugyanez a szám 2013-ban 454 volt.

Ha a megyei bontást nézzük, kiderül, hogy a legkevesebb – hat, hét – csecsemő Zala és Vas megyében vesztette életét 2013-ban, ezekben a megyékben a 2000-es évek elején még négyszer, valamint kétszer több volt az elhunytak száma. A második helyen a Dél-alföldi régió állt, ahol 43 volt a csecsemőhalálozásra vonatkozó szám, míg a Közép-Dunántúlon 49. Az Észak-Alföldön ennél már jóval több volt az elhunyt csecsemők száma: 2013-ban 69 halálesetet regisztráltak. Közép-Magyarországon ugyanez a szám 99 volt, mindamellett tény, hogy tizenkét év alatt kevesebb mint felére csökkent az elhunyt babák aránya. A fővárosban ez idő alatt 129-ről 57-re apadt a számuk.

A statisztikai hivatal a legnagyobb csecsemőhalálozási arányt 2001 óta folyamatosan az Észak-magyarországi régióban regisztrálta. Tény, hogy az évek folyamán valamelyest itt is csökkent az egyéves kor előtt életüket vesztő újszülöttek száma, hiszen 2001-ben még 82, 2013-ban 73 csecsemőhalált dokumentáltak.

A közelmúltban az Észak-Magyarország portál arról számolt be, hogy a jelenség a szülés körüli, úgynevezett perinatális halálozásnak tulajdonítható, azaz a csecsemők jelentős része újszülöttként, hatnapos kora előtt hal meg, illetve e körbe sorolják a terhesség 24. hetétől a méhen belüli magzati elhalálozást is. Ugyanakkor a régióban az országos átlagnál szintén jóval magasabb a kis súllyal, 2500 gramm alatt megszületett csecsemők aránya. A hazai szakemberek szerint a jelenség mögött több ok állhat, mások mellett hiányolják a 2013-tól gyakorlatilag megszüntetett szakfelügyeleti rendszert, és visszaállítanák a mozgó szakorvosi szolgálatot. Kívánatosnak tartanák, ha a szociálisan hátrányos helyzetű településeken az önkormányzat biztosítaná a terhességi multivitaminokat.

Ismeretes, 2013 nyarán nagy port kavart a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban történt koraszülött-halálozások ügye: a koraszülött intenzív centrumában rövid idő alatt kilenc baba halt meg. Az esetek kapcsán több szakember is jelezte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eleve magas a koraszülések aránya, mivel a koraszülés a szociálisan hátrányos helyzetű, alacsonyabban iskolázott, rosszabb higiénés körülmények között élő anyák között gyakoribb.

Hazánkban az összes várandósság 8–12 százaléka koraszüléssel végződik. Ez a probléma globálisnak mondható, amivel az Egészségügyi Világszervezet is foglalkozik. Szakértői jelentésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy megfelelő lépésekkel valamelyest csökkenthető az idő előtt megszülető babák száma, jóllehet az orvostudomány még mindig nagyon keveset tud arról, hogy mi váltja ki a koraszülést, és miként előzhető meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.