Szigorú a magyar szabályozás

Az uniós országok közül hazánkban kell a legtöbb vagyonelemről nyilatkozni.

Katona Mariann
2015. 02. 04. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai uniós országokkal összehasonlítva Magyarország szabályozza szinte a legszigorúbban, hogy az országgyűlési képviselőknek és állami vezetőknek mi mindenről kell beszámolniuk vagyonnyilatkozatukban – derül ki a Fidesz-frakció kérésére készült összesítésből. A Magyar Nemzet által megismert dokumentum szerint több tagállam, köztük Németország vagy Ausztria jóval kevesebb információt követel meg. A Bundestag képviselőinek nem kell pontosan feltüntetni havi jövedelmüket, mindössze egy kategóriát kell megjelölniük: ez az 1000 és 3500 euró közötti sávtól akár a 250 ezer euró feletti összegig tart. Családtagjaik helyzetéről sem kell nyilatkozniuk, ahogyan ingatlanjaikról vagy nagy értékű ingóságaikról sem. A német kancellárnak, illetve a kabinet tagjainak pedig semmilyen kötelezettségük sincs. Ausztriában is hasonlóan enyhe a szabályozás. A szövetségi elnökre még ez sem vonatkozik, és a szövetségi kormánytagok is csak kétévente kötelesek nyilatkozni. A nyugat-európai államok közül Franciaországban vannak a miénkhez hasonló szigorú elvárások, ott a jövedelmet, ingó és ingatlan vagyont is fel kell tüntetni, ám a családtagokról csak akkor kell nyilatkozni, ha valamilyen gazdasági társaságban vezető tisztségviselő. Viszont az adatokat ellenőrzi egy kilenctagú testület.

A hazánkkal szomszédos országok közül Romániában vagy Szlovákiában csak bizonyos értékhatár felett kell bevallaniuk a képviselőknek és a közfeladatot ellátó vezetőknek a vagyonukat. Romániában például a 3000 eurónál nagyobb értékű ingatlanokról és ingóságokról kell nyilatkozni, míg a szlovákoknál az ingatlanvagyon mellett már csak a 25 ezer eurónál drágább ingatlan vagyonra kell kitérni. Ugyanakkor mindkét ország kötelezi az érintettek családtagjait is a bevallásra. Szlovéniában is részletes jövedelmi beszámolót kell tennie a képviselőknek, családtagjaiknak viszont csak akkor kell nyilatkozniuk, ha a képviselővel szemben indokolatlan vagyonnövekedés miatt felmerül a tisztességtelenség gyanúja.

Ismert, Magyarországon a parlamenti képviselőknek, kormánytagoknak, állami vezetőknek évente kell vagyonbevallást kitölteniük, az összes ingatlanukkal, a hathavi képviselői alapdíj összegét meghaladó értékű ingóságukkal, jövedelmükkel, a gazdasági társaságoktól érkező bevételükkel együtt. Itthon az érintettekkel egy háztartásban élőknek is ki kell tölteni nyilatkozatot, igaz, azok nem nyilvánosak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.