A Parlament előtt emlékeznek meg Rákócziról

Első alkalommal rendeznek ünnepségeket a Rákóczi-emléknapon. A fővárosban a Parlament előtt, a Rákóczi-szobornál idézik fel a fejedelem alakját pénteken délután.

MNO
2015. 03. 27. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vejkey Imre, az emléknap egyik kormánypárti kezdeményezője az MTI-nek elmondta: II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulója tiszteletére a Rákóczi Öröksége Mozgalom és a Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület rendez ünnepséget. A rendezvényen beszédet mond Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Vejkey Imre országgyűlési képviselő, Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere, Petraskó Tamás, a sárospataki lovasbandérium kapitánya és Fehér István komáromi tanár.

Vejkey Imre az az MTI-nek korábban azt mondta: felvidéki civil szervezetek Lomnici Zoltánon keresztül keresték meg őket azzal, hogy szeretnék, ha II. Rákóczi Ferenchez kapcsolódva emléknap születne. A határozati javaslatot márciusban hagyta jóvá az Országgyűlés, megemlékezve a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a Cum Deo pro Patria et Libertate zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért – közölte.

A parlament kimondta, hogy támogatja és szorgalmazza a fejedelem szabadságharcával kapcsolatos megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok elkészítését.

Vejkey Imre jelezte: azt szeretnék, ha az iskolák megemlékeznének március 27-én, a fejedelem születésnapján, és valóban zarándokhely lehetne a kassai dóm, ahol II. Rákóczi Ferencet örök nyugalomra helyezték.

Támogatni szeretnék a Rákóczi-féle szabadságharc kutatását is, fontosnak tartják, hogy ezt az időszakot is megfelelően megismerjék a mai fiatalok – mutatott rá.

Az emléknapról szóló kezdeményezést három kormánypárti politikus terjesztette be: Semjén Zsolt és Vejkey Imre KDNP-s, valamint Lezsák Sándor fideszes honatya indoklásukban a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának nevezik II. Rákóczi Ferencet, aki „Magyarország állami önrendelkezéséért vívott harcának vezéralakja” volt a 18. század elején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.