Felszentelték a soproni Szent Margit-templomot

A templom alapkövét 2013. június 16-án rakták le, amely jelenleg a templom oltára előtt található.

MNO
2015. 03. 01. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegyi László kifejtette, hogy összesen 47 templom építését támogatták, ebből Magyarországon 33-at, a szomszédos országokban pedig 14-et. Az államtitkár szerint egy templom nemcsak szakrális, hanem közösségi tér is, amely mindnyájunk szellemi épülését szolgálja. Fodor Tamás (Fidesz–KDNP) Sopron polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Lőverek városrész közössége méltó templomot kapott szép környezetben, amely ráadásul hiánypótló is. A 70 évvel ezelőtt felszentelt Szent Margitá-kápolnát ugyanis kinőtte a közösség, és reményét fejezte ki, hogy az új térben mindenki megtalálja majd a helyét.

Pápai Lajos, a Győri egyházmegye püspöke arról beszélt, hogy a templomszentelés különleges eseménye a 2015-re meghirdetett Apor-emlékévnek. Boldog Apor Vilmos vértanú püspök áldotta meg ugyanis fél évszázada a lővereki villában található kápolnát. A megyéspüspök elmondta a templom maga Jézus Krisztus, a kőből épült templom pedig egy jel, ami erre figyelmezteti a hívő embereket.

Supka-Kovács Tamás építész arról beszélt, hogy egy olyan teret szeretett volna létrehozni, amely be tudja fogadni azt a közösséget, amelynek ő maga is tagja. A tervek készítésénél figyelembe vette, hogy a három épületből álló együttesnek – villaépület, ahol a kápolna található, harangtorony és templom – modern és barátságos hangulata legyen. A templom homlokzata gótikus boltívet mintáz és természetes építőanyagokat használtak: téglát, üveget és kőpalát.

 

Bognár István, a plébánia vezetője emlékeztetett, hogy a templom alapkövét 2013. június 16-án rakták le, amely jelenleg a templom oltára előtt található. Szent Pál apostol gondolata olvasható rajta, amely szerint „a lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, más alapot senki sem rakhat”. A templom új épülete 600 négyzetméter alapterületű, 3 szintes, 340 férőhelyes. Az altemplomban mintegy 800-1000 férőhelyes urnatemetőt is kialakítottak. A templom tornyának tetejére pedig egy 7 méter magas keresztet helyeztek el.

A templom építése 305 millió forintba került. Egyházi kárpótlásból 140 millió forintot kaptak, míg a győri püspökség 40 millió forinttal, a soproni önkormányzat 20 millió forinttal, a kormány pedig 14 millió forinttal támogatta az építkezést. A templom belsőépítészeti munkáinak jó része felajánlásokból, adományokból készült, így a padozat kövei, a világítás egy része, a keresztút festett üvegképei és a szentély bútorzata. A konszekrálás (szentelés) alatt rögzítették az oltárban boldog Apor Vilmos vértanú püspök ingereklyéjét, valamint Árpád-házi Szent Margit csontereklyéjét. Utóbbi a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomból került a soproni templomba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.