Kósa szavazatán múlt a kétharmad

Büntetés vár a fideszes honatyára, mivel Veszprém elhódítása után az ellenzék is leszavazhatta volna a törvénymódosítást, mégis ő „nyomta félre” a gombot.

MNO
2015. 03. 03. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház több ponton módosított egyes jogállási törvényeket: a változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról. A képviselők 131 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el Trócsányi László igazságügyi miniszter kezdeményezését.

A tárcavezető előterjesztéséhez benyújtott összegző módosító javaslat tartalmazott egy olyan paragrafust is – a közjogi tisztségviselői igazolvány kiállításáról –, amelynek elfogadása a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatát igényelte volna, ezt azonban a kormánytöbbség nem tudta biztosítani. Az érintett szakasz csak 130 kormánypárti igen szavazatot kapott – 44 nem és 22 jobbikos tartózkodás mellett –, így nem volt meg a szükséges többség, a törvényjavaslatot végül e rendelkezés nélkül kellett jóváhagynia a parlamentnek.

A parlament honlapja szerint a törvénymódosításra a DK-sok, PM-esek és LMP-sek mellett Kósa Lajos fideszes képviselő szavazott nemmel, így nem a veszprémi vereség miatt elvesztett kétharmados kormánypárti arány vezetett a törvénymódosítás bukásához.

Mint Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője később elmondta, Kósa Lajos hivatalosan is jelezte a parlamentnek, hogy tévedésből nyomta meg a nem gombot a voksoláskor. Ám mivel kötelező szavazás volt elrendelve a Fidesz-frakcióban, Kósa Lajos 100 ezer forintos pénzbüntetésre számíthat – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.