A klímaváltozás komoly migrációs hullámokhoz vezethet

A köztársasági elnök szerint ez óriási kihívást jelenthet majd a fejlett országoknak.

2015. 04. 28. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő kifejtette: a Föld népessége az 1900-as 2 milliárdról napjainkra körülbelül 7,5 milliárdra nőtt, 2050-re pedig további 2 milliárd emberrel emelkedhet.

A szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátása az elmúlt 25 évben 30 százalékkal nőtt. Ennek következményei: egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok, élelmiszer-ellátási problémák, a jégtakaró olvadása miatt a tengervízszint emelkedése és ivóvízhiány, amely háborúkat generálhat.

Áder János kitért arra, hogy 2050-re a Föld lakosságának 75 százaléka a becslések szerint városokban él majd. A népességnövekedés és az urbanizáció fokozódása miatt több város és városrész épül a közeljövőben, mint az elmúlt kétezer évben. A vízfogyasztás viszont már napjainkra is jelentősen megnövekedett, az elmúlt száz év alatt a 20-szorosára – mondta.

Hangsúlyozta: a Föld vízkészletének csak 2,5 százaléka úgynevezett hozzáférhető édesvíz, miközben például egy tábla csokoládé előállításához 1700 liter, 1 kilogramm marhasteakhez több mint 15 ezer liter, egy okostelefon gyártásához 910 liter, egy személyautóéhoz pedig 148 ezer liter víz felhasználására van szükség.

Áder János elmondta: a szennyvíz 90 százalékát tisztítatlanul juttatják a folyókba. Évente 3,5 millióan halnak meg vízhiány és szanitációs problémák miatt; 1990 óta 11 millióan hunytak el az aszályok következtében.

Mindezen kihívások miatt az emberek előbb-utóbb elindulnak olyan területek, országok felé, amelyek még rendelkeznek természeti erőforrásokkal és tiszta környezettel, ami óriási kihívás elé állítja majd a fejlett országokat – jelentette ki az államfő.

A köztársasági elnök több mint kétórás előadásában diagramokkal alátámasztva megnevezte, hogy a szén-dioxidot és egyéb üvegházhatású gázokat tekintve Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió és India a legnagyobb kibocsátók a világban.

Magyarországról szólva elmondta, hogy az emisszió terén az ország jól áll, a levegőt a legkevésbé terhelő első húsz ország között szerepel, miközben például az árvizek miatt érzi a klímaváltozás hatásait. Közölte: Magyarország példája mutatja, hogy lehet úgy elérni gazdasági növekedést, hogy közben a kibocsátást csökkentik.

Az 1987-es, 38 ország által megkötött, a kibocsátáscsökkentést célzó kiotói megállapodásról szólva közölte: azok az országok, amelyek aláírták, szinten tartották vagy csökkentették a kibocsátásukat. Ám azok, amelyek ahhoz nem csatlakoztak vagy kiléptek belőle, növelték az emissziót.

Áder János szerint Kiotó miatt fontos, miben állapodnak meg a világ döntéshozói az év végén Párizsban rendezendő klímavédelmi konferencián, ám hangsúlyozta: ő szkeptikus azt illetően, hogy a rendezvény átfogó, nagy változásokat hozna.

Kifejtette: becslések szerint évente 340-380 milliárd dollárt kellene fordítani a klímaváltozás okozta problémák megoldását elősegítő beruházásokra. Ennyit védelmi beruházásokra elköltenek az országok éves szinten, ám az államfő szerint azt nem lehet remélni, hogy ezt az összeget a biztonságpolitika helyett a környezetvédelemre fordítanák az államok. Hozzátette: abban azért bízik, hogy ennek az összegnek egy részét át lehet csoportosítani ilyen célokra.

Áder János az ózonlyuk visszaszorításával példázta, hogy egyetlen ország nem tudja megoldani a klímaváltozás okozta problémákat, de nemzetközi összefogással lehet eredményeket elérni. Hangsúlyozta: nem elég csökkenteni az emissziót, meg kell teremteni az alkalmazkodás feltételeit is, mert még mintegy 30-40 évig érződni fognak a jelenlegi problémák hatásai a Földön.

Ezért nagy a felelősségük a jövő vízgazdálkodási szakembereinek – mondta előadása végén Áder János.
Kedd délután a köztársasági elnök a szarvasi Szlovák Tájházban tárgyal a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjaival.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.