Leporolják a kivégzett bróker aktáját

Újból nyomozást rendeltek el a London Bróker Értékpapír Rt. egykori tulajdonosának meggyilkolása ügyében.

Munkatársunktól
2015. 04. 08. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség kérdéseinkre csak az eljárás megindításának tényét erősítette meg, részleteket nem közölt. Így azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy a Reichardt-gyilkosság és napjaink brókerbotrányai között bármiféle kapcsolat áll fenn, néhány érdekes egybeesésre azonban érdemes ráirányítani a figyelmet.

Talán a legfontosabb ezek közül Reichardt Ignác és Kovács Tibor, a Buda-Cash alapítójának kapcsolata, ami márciusban az ATV-nek is feltűnt. A csatorna internetes oldalán akkor a HVG korabeli lapszámaiból idézgettek, mivel azokban többször is elővették a két üzletember viselt dolgait. Az összeállításban egyebek közt az olvasható, hogy a terepjárójában több lövéssel kivégzett Reichardt a Fővárosi Ingatlankezelő Rt. (Fik) és a Budalakk-birodalom egyik tulajdonosának, Kovács Tibornak a strómanjaként is működött.

Kovácsot ráadásul a 90-es évek második felében az egyik üzlettársa, Rózsa Ferenc azért jelentette fel, mert szerinte Kovács az ő tudta nélkül utalt jelentős összegeket a London Brókerhez, illetve – Reichardt közreműködésével – eltüntette a brókerháznál tartott Fik-részvényeket.

Emellett felidézték, hogy a hetilap szerint a London Bróker Andrássy úti székházát éppen egy olyan társaságtól vásárolták meg, amely korábban Kovács érdekeltségébe tartozott, és a siófoki Albatrosz Hotel Kft.-hez is egyaránt közük volt, s ez néhányak szerint már túlmutat a véletlenen.

A másik érdekesség, hogy a Buda-Cash-botrány kapcsán többször elhangzott: a brókerház tizenöt éven keresztül hamisított adatokat szolgáltatott saját tevékenységéről, és a trükközéseivel legalább 100 milliárd forintos kárt okozott. Ha ez valóban így van, akkor a visszaélések a Buda-Cashnél a London Bróker Rt. bukásával, valamint Reichardt meggyilkolásával körülbelül egy időben kezdődtek.

Fontos megjegyezni, hogy Kovács Tibor 1998-ban kiszállt a Buda-Cashből, Reichardt Ignác pedig két hónappal a halála előtt, 1999 novemberében adott túl a London Brókerben lévő érdekeltségén. A brókerházat azonban akkor már több mint egy éve figyelték a hatóságok a Fik-részvények ügye miatt. A London Bróker nem emiatt dőlt be, hanem azért, mert a számláján 1999 nyarán több alkalommal fedezetlen összegek tűntek fel, és ezért az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet felfüggesztette a befektetési szolgáltatói tevékenységét, valamint zárolta a társaság számláit, s egyúttal vizsgálatot rendeltek el a brókerháznál.

Amikor Reichardot 2000. január 14-én Budafokon meggyilkolták, sokan gondoltak arra, hogy a férfi ki akart tálalni a milliárdos pénzügyi visszaélésekről, s ezért hallgattatták el. De az is felvetődött, hogy az olajmaffiához fűződő állítólagos kapcsolatai miatt lőtték agyon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.