Nem terveznek bérlőcserét a nemzeti parkok területén

Az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás csak nyilvántartási változás – jelentette be a miniszter.

MNO
2015. 04. 29. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami földvagyon kezeléséről szóló kedden elfogadott törvénymódosításról a miniszter hangsúlyozta: nem terveznek bérlőcserét a nemzeti parkok területén. Azt is elmondta, hogy ami eddig védett terület volt, az ezután is védett lesz, akinek szerződése van, annak továbbra is érvényben lesz a szerződése, nyilvántartási változás lesz csupán.

Hosszú távú szerződésekről van szó, a gazdák tovább tudják használni a területeket – közölte. Hozzátette, hogy vannak olyan területek, amelyeket a nemzeti parkok közvetlenül kezelnek, ott sem terveznek változásokat. Fazekas Sándor kiemelte, hogy a nemzeti parkok a jövőben ugyanúgy el tudnak majd járni a védett területek ügyében, mint eddig.

A vagyonkezelés és a természetvédelem nem egymással szemben álló kategória – fogalmazott. A nemzeti parkok tartós bérletből keletkező bevételei nincsenek veszélyben, azt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) átengedi. Az állami költségvetés tartalmazza a nemzeti parkok fenntartásához szükséges fedezetet, mondta a tárcavezető.

Fazekas a 180 percben és az M1 tévén is elmondta, hogy lényegesen több földet művelnek ma a családi gazdálkodók, mint néhány évvel ezelőtt.  2010-ben az összes magyarországi földterület 50 százalékán voltak családi gazdálkodók, földművesek, őstermelők, és körülbelül 45 százalékán a cégek, társas gazdaságok, a 2014-es adatok szerint viszont 54 százalékra nőtt a családi gazdaságok kezén lévő föld, a cégeké 42 százalékra csökkent. Így 12 százalékos előny alakult ki a családi gazdaságok javára, ez 200 ezer hektár többletet jelent – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a térnyerés a jövőben is folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.