Állami intézményekben adnának helyet a boncodföldei védőotthon lakóinak

A fenntartónak nem elég a jelenlegi finanszírozás.

2015. 05. 21. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem érkezik gyors anyagi segítség, akkor be kell zárni az autisták boncodföldei bentlakásos védőotthonát – ezt még Jakab Károlyné, az alapítvány kuratóriumi elnöke nyilatkozta szerdán a Zaol.hunak. A nyilvánossághoz intézett felhívás megjelenése után a Zala megyei kormánymegbízott a lakók érdekében azonnali vizsgálatot rendelt el a bentlakásos autistaotthon működésével kapcsolatban.

A kormánymegbízott a lefolytatott vizsgálatról elmondta: korábban folyamatos volt a bérfizetés az intézményben, májusban viszont csak a fizetésük hatvan százalékát kapták meg a dolgozók. A védőotthon lakóinak érdekei viszont nem sérültek: a tárgyi feltételek szinte teljes egészében adva vannak, egy-egy ellátottra 5,68 négyzetméter terület jut. A tervek szerint pályázati forrásból akadálymentesítik az épületet, és egyéb korszerűsítések is megvalósulnak.

Rigó Csaba beszélt arról is, hogy a működési nehézségek kapcsán a megyei kormányhivatalt nem keresték meg, de megpróbál segíteni. Az alapítványi működtetésű védőotthonban jelenleg adva vannak a működés feltételei, ugyanakkor a kuratórium elnöke előrevetítette, hogy anyagilag veszélybe került az intézmény fenntartása. Ha az alapítvány nem tudja fenntartani az otthont, és emiatt sérülnének az ellátottak jogai, akkor állami intézményben el tudják helyezni a lakókat.

Az alapítványnak jelenleg négymillió forintra lenne szüksége: egymillióból a béreket fizetnék ki, további hárommillióból pedig a köztartozásaikat szeretnék rendezni. Ősztől reményeik szerint egy működési pályázatból már fedezni tudnák a költségeket – ismertette Jakab Károlyné a Zalai Hírlap internetes oldalán megjelent cikkben.

Jelenleg havi 540 ezer forint állami támogatást kapnak gondozottanként, de a speciális feladatok ellátásához ennek a négyszeresére lenne szükségük. A szülők, gondviselők 100 ezer forintos térítési díjjal járulnak hozzá az ellátáshoz, és rendszeresen gyűjtenek adományokat is, de a befolyt összegből nem tudják biztosítani a fenntartás költségeit.

A védőotthonnak tizenegy lakója van, Zala mellett Fejér, Somogy, Baranya és Pest megyéből. A speciális feladatokat hét szakképzett szociális gondozó látja el, mellettük terápiás munkatársakra, félállású gyógypedagógusra is szükség volna.

A védőotthon specialitása, hogy fiatalokat és gyerekeket is fogad, hasonló intézmény csak Miskolcon működik az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.