Inkább ésszel, mintsem szívvel

Az MKB-MVM Veszprém a tavalyi ellenféllel kezd, de remélhetőleg más eredménnyel zár a Final Fourban.

2015. 05. 30. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indulatokkal és élményekkel csordultig telt szívvel és lélekkel, de üres kézzel tértek haza a veszprémiek 2014 májusában Kölnből, hiszen az elődöntőben 29-26-ra vereséget szenvedtek a Kieltől, majd a másnapi bronzmeccsen némi bírói közreműködéssel 26-25-re a Barcelonától is. Idén tehát majdnem hasonló a szereposztás, az elit négyesből „csupán” a címvédő Flensburg hiányzik, amelyet a nyolcaddöntőben 63-49-es összesítéssel takarított el a Kiel. A magyarok mai vetélytársa, amely nemcsak egy, hanem két éve is az MKB-MVM végzetét jelentette. Akkor a negyeddöntőben, úgy, hogy a mieink idegenben már hat góllal vezettek, ám végül eggyel kikaptak, majd itthon ugyanígy zártak. A 2013-as idegenbeli meccset a macedón Nacsevszki, Nikolov duó fújta (el), és a hírek szerint utóbb önkritikát is gyakoroltak; ez most azért érdekes, mert ma is ők dirigálnak.

Mondhatnánk tehát, hogy szinte ismétli magát a sporttörténelem, de éppen abban reménykedünk, hogy nem. A regionális, ám balkáni sűrűségű SEHA-ligát, a hazai bajnokságot és kupát is rendíthetetlenül besöprő Veszprém ugyanis egyértelműen és folyamatosan erősödik, ezt még Alfred Gislason, a kieliek izlandi születésű, viking zordságú mestere is elismerte, amikor a kontinentális szövetség, az EHF honlapjának így latolgatta az esélyeket: „A Veszprém tavaly megismerte a Final Fourt, ebből tanulhatott, nagyon gazdag a kerete és a kispadja. A favoritom mégis a Barcelona, a világ legjobbja, amelyben Nikola Karabatic élete formájában játszik.” Ez egyelőre legyen a katalánok mai ellenfele, a lengyel Kielce és az ott edzősködő magyar szövetségi kapitány, Talant Dusebajev baja, mi ráérünk vele holnap foglalkozni. Legalábbis remélhetőleg, és nem az újabb bronzmeccsen.

Antonio Carlos Ortega, a bakonyiak trénere is vallja, fiai sokat merítettek az egy éve átéltekből: „Úgy gondolom, mind a Veszprém, mind a Kiel erősödött az előző szezonhoz képest. Ami fontos a mi esetünkben, hogy több tapasztalatunk van. Tavaly rengeteg, számunkra új dolog várt minket Kölnben, amely zavaróan hatott ránk, most azonban már majdnem mindenki tudja, hogy mire számítson. Sokat tanultunk a tavalyi, Kiel elleni találkozóból, tudjuk, ha hagyjuk őket futni, akkor problémáink lesznek. A nyitott védekezésükből sok labdát képesek szerezni, ami nagyon veszélyes, a legfontosabb tehát a leindításaik megelőzése lesz.” Nagy László hasonló hangnemben mondta: „Idén szerintem egységesebb és erősebb a csapatunk, mint tavaly volt. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk az előző Final Fourban, és nyilván arra törekszünk, hogy azok a hibák, amelyeket tavaly elkövettünk, most ne jöjjenek elő, elsősorban az eladott labdákra és a kapkodó játékra gondolok. Inkább az eszünk, mint a szívünk vigyen majd minket előre! Hatalmas szerepük lesz a pontos passzoknak és a százszázalékos lövőhelyzetek kihasználásának.”

Elméletben tehát ismert és bejárható a sikerhez vezető út. A gyakorlati megvalósításhoz pedig teljes szív szükségeltetik – és még egy picit annál is több ész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.