LMP: A Normafa-népszavazás csak színjáték

Megszólalt a Jobbik és Pokorni is.

2015. 05. 16. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP társelnöke arról is beszélt, hogy pártja szerint a kormány tudatosan cseréli közfoglalkoztatottakra a közalkalmazottakat. Elmondása szerint a népszavazás véleménynyilvánító, azaz akármi lesz az eredménye, nincs biztosítva, hogy nem indul értelmetlen beruházás a Normafánál és a környező erdőben. „A népszavazás színjáték, amely minél kevesebb megkötéssel minél nagyobb felhatalmazást adna az önkormányzatnak, hogy megvalósíthassa a Normafa úgynevezett rehabilitációját” – mondta.

Hozzátette, az önkormányzat tervében szerepel az Olimpia szálló kisajátítása, a gyanú szerint „offshore-lovagokhoz vándorolhatnak a keményen dolgozó kisemberek adóforintjai”. A képviselő beszélt arról is, hogy példaértékű ugyan a Pokorni Zoltán polgármester által végigvitt egyeztetési folyamat, nem ismeretesek a beruházás részletei, ezért azt kérik a választóktól, hogy vasárnap ne szavazzanak, helyette kiránduljanak a Normafához.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője elmondta, követelik az úgynevezett Normafa-törvény visszavonását, amely jelenleg lehetővé teszi, hogy a természetvédelmi törvény, az erdőtörvény és az építési szabályok megkerülésével építhessenek a területen. Hangsúlyozta: a Normafa nem kerületi ügy, és az LMP is abban érdekelt, hogy megújítsák, vonzóvá tegyék a Normafát és környékét. A fővárosi képviselő elmondta: követelik, hogy világos, egyértelmű, bárki számára megismerhető legyen a beruházás részletes terve, hogy mit terveznek a Normafára, és az is, hogy mindez mennyibe kerül. Világos garanciát szeretnének kapni arra, hogy nem épül sem sícentrum, sem más „megalomán” beruházás a területen – tette hozzá.

Szél Bernadett a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy az LMP szerint tudatos stratégia a kormány részéről, hogy 2013-ban lehetővé tette, hogy közmunkásokra cserélhessék a magasabb fizetésért dolgozó közalkalmazottakat. Mint mondta, a közigazgatásban, az önkormányzatoknál megfigyelhető a gyakorlat, hogy elbocsátják a közalkalmazottakat, és felvesznek a helyükre közmunkásokat, vagy éppen az elbocsátottakat foglalkoztatják vissza alacsonyabb fizetésért. Ezt a kormány egy 2013-as, „stikában elkövetett” rendeletmódosítása teszi lehetővé. Szél Bernadett kiemelte: ez a gyakorlat jogellenes, az LMP elítéli.

Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján a Normafa helyreállításával összefüggésben kiírt népszavazásról szólva azt mondta: olyan fejlesztéseket képzelnek el, amelyek a turistaútvonalak rehabilitációjáról, az infrastruktúra fejlesztéséről szólnak, de nem szolgálják magánbefektetők érdekeit. Emlékeztetett, hogy a héten törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a parlamentnek, hogy ne lehessenek visszaélések a beruházás során. A jobbikos politikus azt is kijelentette: tiltakoznak az ellen, hogy a szerdán benyújtott költségvetési javaslat 600 millió forintot irányoz elő a Normafára, miközben még nem volt meg a népszavazás.

Párttársa, Gyöngyösi Márton azt hangoztatta, hogy az önkormányzat által javasolt fejlesztések nem átláthatók, a Jobbik a kezdetektől ellenezte, hogy így valósuljanak meg a fejlesztések.

A főváros tizenkettedik kerületében vasárnap tartanak helyi népszavazást a Normafa helyreállításáról.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) szombaton újságíróknak felidézte, hogy az Országgyűlés átadta az önkormányzatnak a jogot, hogy a területen lévő erdőkről döntsön, a kormány pedig finanszírozza a helyreállítást. Értékelése szerint a terület tele van jobb sorsa érdemes, esetenként 30-40 éve használatlan műemlékekkel, amelyek felújításra szorulnak. Példaként említette a Lóvasút végállomását, ahol a későbbiekben a helytörténeti gyűjteményt helyeznék el.

Szólt arról is, hogy tanösvényeket alakítanának ki, fogadóközpontot hoznának létre és visszabontanák az Olimpia Hotelt, a gyerekek tanulására pedig egy kis sípályát alakítanának ki, nem veszélyeztetve a védett fajokat.

A polgármester kifejtette, hogy sok ponton engedtek elképzeléseikből a zöld és civil szervezetek, ellenzéki pártok racionális érveinek hatására, s ezzel két és fél év alatt egy kompromisszumos javaslat jött létre. A helyi népszavazást ennek ellenére megtartják, mert megígérték – mondta.

Pokorni Zoltán beszélt arról is, hogy az önkormányzat a parlament által adott lehetőségek egy részével nem kíván élni, így ha már látszik, milyen jogosítványokra nincs szükségük, akkor maga kezdeményezi a Normafa-törvény módosítását. A vasárnapra kiírt ügydöntő népszavazásról azt mondta: függetlenül attól, hogy hányan mennek el, magukra nézve kötelezőnek tekintik az eredményt.

A kerület vezetője reagált a Jobbik nyilatkozataira is. Meglepőnek tartotta az ellenzéki párt pálfordulását, amit az országos politikai szándékoknak tulajdonított, semmint helyi megfontolásoknak. Visszautasította, hogy a tervek között nem szerepelne a libegő vagy műemléki épületek felújítása, az Olimpia Hotellel összefüggő offshore-vádakra pedig azt felelte: a Jobbikot 20 évig nem zavarta az épület tulajdoni viszonya, s a kerület akkor juttatná haszonhoz a tulajdonost, ha mindent felújítana a hotel körül közpénzből, s nem azzal, hogy igazságügyi szakértők bevonásával kisajátítja azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.