Semmibe vett ítéletek

A banki elszámolások kapcsán többször figyelmen kívül hagyják a jogerős döntéseket.

Horváth Csaba László
2015. 05. 12. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen vannak azok a devizahitelesek, akik elégedetlenek a banki elszámolással. A Magyar Nemzetet egymás után keresik meg az adósok, akiket sokkolt a hitelezőjüktől kapott kimutatás, és érthetetlennek tartják azt. Kiderült azonban, hogy nemcsak azoknak okozott meglepetést az elszámolás, akiknek növekedett a törlesztőrészletük, vagy akik „nullaforintos” elszámolást kaptak, hanem azoknak is, akik esetleg már jogerősen pert nyertek hitelezőjükkel szemben. Lapunkat a Lombard Lízing Zrt., az MKB-Euroleasing és a CIB Bank olyan ügyfelei is megkeresték, akiktől annak ellenére követelnek több millió forintot, hogy kölcsönszerződésüket korábban érvénytelennek nyilvánította a bíróság.

A szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. 1,2 millió forintot követel egy ügyfelétől, pedig a bíróság az adósnak adott igazat, és érvénytelennek mondta ki a felek közt létrejött hitelszerződést. A Lombard ügyfele 2007-ben vett fel 3,7 millió forint autóhitelt, csaknem 80 ezer forintos havi törlesztőrészlet mellett. Az adós 2012-ig rendben törlesztett, ám ekkor ellopták az autóját. A jármű casco biztosítása fedezte a kárt, több mint 1,8 millió forint értékben. Az összeget a Lombard beszámította a tartozásba, de ez nem volt elég. További másfél milliót kértek ügyfelüktől, aki perre ment, és nyert. Az adós ügyvédje, Bihari Krisztina elmondta, az ügyfelével szemben támasztott követelést teljes mértékben elutasította a bíróság, így nemhogy az adós tartozik, hanem neki jár vissza pénz.

Megkerestük az ügyben a Lombardot is, többek között arról érdeklődve, miként fordulhat elő, hogy érvénytelen szerződés alapján követelnek pénzt. A társaságnál azonban annyit közöltek, hogy nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Ugyanezt közölték a MKB-Euroleasingnél is. Őket azért kerestük, mert egyik ügyfelüktől több mint kétmillió forintot követelnek, noha ebben az esetben is az adósnak adott igazat a bíróság. A pénzintézet ügyfelének kálváriájáról tavaly számoltunk be először: a Fővárosi Törvényszék jogerősen érvénytelennek mondta ki az adós autóhitel-szerződését. A 2008-ban kötött megállapodás a bíróság döntése alapján azért lett érvénytelen, mert egy olyan autókereskedő szignálta, akinek nem volt jogosultsága a pénzintézet helyett aláírni a szerződést.

Az adós közel hárommillió forint hitelt vett fel a pénzintézettől, amit már csaknem megfizetett, amikor az autóját ellopták. Ezt követően az MKB további milliókat követelt az adóstól, ő azonban nem ismerte el a tetemes tartozást, és bíróságra vitte az ügyet. A nyertes per után az adós jogi képviselője úgy nyilatkozott, hogy az ítélet értelmében ügyfelének jár vissza pénz. Ehhez képest az adós meglepő kimutatást kapott a napokban, amely további több mint kétmillió forintos kötelezettségét mutatja.

Értetlenül áll a banki elszámolás előtt a CIB Bank egyik ügyfele is, akitől 23 millió forintot követel a pénzintézet az ingatlanalapú kölcsöne után. A képlet itt is ugyanaz: az adós jogerősen pert nyert a bankkal szemben. Igaz, ebben az esetben vélhetőleg nem a banktól jár vissza pénz, az viszont az ítéletből is látható, hogy a több millió forint éveken át tartó visszafizetése után az összeg meglehetősen eltúlzott. A CIB-nél banktitokra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni az ügyben, viszont általánosságban azt közölték: a szerződés érvénytelensége nem jelenti azt, hogy az ügyfélnek nincs elszámolási kötelezettsége a bankkal szemben. Ugyanakkor az nem mindegy, hogy mekkora összeget követel a bank a vesztett pert követően, ugyanis akkor a szerződés szerinti kikötések már nem érvényesek.

Nem ez az első eset, hogy egy pénzintézet figyelmen kívül hagy egy jogerős bírósági ítéletet. Lapunk tavaly számolt be arról, hogy éppen a német tulajdonosi háttérrel bíró Lombard évek óta nem tett eleget a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletének, amely tisztességtelennek, ezért érvénytelennek mondta ki a pénzintézet általános szerződési feltételeinek több pontját. De az osztrák hátterű Raiffeisen Bankról is megírtuk, hogy semmibe vett egy jogerős ítéletet, amely kimondta egyoldalú szerződésmódosításainak tisztességtelenségét.

A múlt héten tömött sorokban álltak a pénzintézetek előtt az adósok, akik többsége arról panaszkodott, hogy nem érti a kimutatást, vagy nem ért vele egyet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője szerint viszont gördülékenyen megy az elszámolás, s eddig kevés panasz érkezett. Binder István a köztelevízióban tegnap arról is beszélt, hogy egyetlen árfolyamgátasnak sem lehet magasabb a törlesztőrészlete, mint a 2015. januári volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.