Véget ért a tüntetés az egészségügyi dolgozók béremeléséért

A magyar egészségügy válsággal küzd, ez már a végállapot – hangzott el.

2015. 05. 12. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demonstráción felolvasták a kamara nemrég elfogadott tizenkét pontját, amelyben szerepel az ötvenezer forintos alapilletmény-emelés, a bértárgyalás megkezdése, a szakdolgozói életpályamodell, ágazati stratégia az élet- és munkakörülmények javítására, a közösségi közlekedés támogatása, vagy épp a nővérszállók építése.

„Azonnali intézkedéseket követelünk!”, „Életpályamodellt, béremelést, cafeteriát!”, „Éhbérért nem lesz utánpótlásunk”, „Kezünkben az életed, kezetekben az életünk!” – ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak olvashatóak a tiltakozó táblákon. Rengetegen fehér ruhában, lufikkal, fekete és zöld szalaggal, valamint „Ápoló vagyok” feliratú kitűzővel jelentek meg a tüntetésen, ahol a „mindennapok hőseit”, vagyis az ápolókat ünnepelték. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ágazat helyzetéről megfogalmazott kérdésekkel tűzdelte beszédét. Például hogy van-e ok az ünneplésre, vagy hogy kapnak-e jó szót az ápolók. Ezekre a kérdésekre a tömeg kórusban válaszolt.

Az elnök kifejtette, hogy ma az ápolók nemzetközi napját ünneplik a világ száznegyven országában, de itt nincsen sok ok az ünneplésre. Miközben teljes embert és odaadást kíván ez a terület, kevesen vannak az ápolók és nincsen megfelelő utánpótlás sem, ezért fogytán a türelem. Turkálóban vett munkaruhában, leértékelt papucsban dolgoznak az egészségügyi szakdolgozók, akik méltánytalanul alacsony fizetést kapnak. Balogh Zoltán szerint az a cél, hogy megértsék a döntéshozók, amit a szakdolgozók üzennek. Mint mondta, már hallják a problémát, de ahhoz, hogy mindent jól értsenek, közös kiáltás szükséges. Ezt a téren összegyűlt tömeg folyamatosan produkálta is.

Nem sokkal 18 óra után a tömeg a Hősök teréről elindult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahol petíciót adott át Zombor Gábor államtitkárnak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Balogh Zoltán MESZK-elnök.

Az első petícióban egyebek között követelték a gyógyítás valós értéken történő finanszírozását, a 2012-es, 2013-as béremelés beépítését az alapbérbe idén januárig visszamenőleg, 50 százalékos alapilletmény-emelést, illetve a műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelését és az önálló Egészségügyi Minisztérium visszaállítását. Utóbbi petícióban a szakdolgozói életpályamodellnek a tüntetők által elvárt elemeit sorolták fel, ezek között családtámogatási program, utazási, iskolakezdési kedvezmények iránti igényüket, továbbá ágazati egészségpénztár létrehozását, kiszámítható jövedelmi viszonyokat, pótlék-, valamint szakmai előmeneteli rendszert és a nyugdíj melletti foglalkoztatás ágazati szabályozását.

Zombor Gábor – aki zöld szalaggal a ruháján jelent meg – a petíciók átvétele után azt mondta, az államtitkárságon nem fog múlni a követelések teljesítése, ami az államtitkárság hatáskörébe tartozik, abban segíteni fognak, ami pedig nem, abban képviselni fogják az ágazatot. „Semmitől és senkitől nem kell félniük, mert önöknek mindenben igazuk van” – zárta rövid beszédét az államtitkár.

A szervezők petíciót juttattak a Parlamentbe is. A követeléseiket rögzítő dokumentumot György Bálint, a házelnök sajtóreferens-helyettese vette át. Követeléseik között szerepelt egyebek mellett a biztonságos betegellátás feltételeinek teljes körű biztosítása, az egészségügyi ellátás valós értékű finanszírozásának garantálása a költségvetésben, azonnali bérrendezés minden egészségügyi dolgozónak, valamint az, hogy meg kell teremteni a hálapénzrendszer teljes körű kivezetésének kereteit.

A Hősök tere mellett a Clark Ádám téren is gyülekeztek a tüntetők, akik a Clark Ádám téren gyülekeztek, majd a Lánchíd, a József Attila utca és a Nádor utca érintésével vonultak a Kossuth Lajos térre.A Hír TV tudósítója helyszíni bejelentkezésében elmondta, a tüntetést az Őszintén az egészségügyről! egészségügyi érdekképviseletek összefogása szervezte. A nyolc érdekképviseletből álló akciószervezet rendezvényén Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: látni kell, hogy a magyar egészségügyet az ápolás felemelése nélkül nem lehet olyan színvonalra hozni, amilyet a betegek elvárnak. A mostani állapotokat tarthatatlannak nevezve kijelentette: „meg kell lépni”, amit az egészségügy már nagyon régóta vár. „Bele kell nyúlni a pénztárcába, az állam pénztárcájába, oda kell adni azt a pénzt, azt a fizetést, azt az elismerést, amit ez az ágazat megérdemel” – hangsúlyozta.

A Kossuth téren szakszervezeti vezetők és ápolók mellett Sándor Mária, a Péterfy Sándor utcai kórház dolgozója is felszólalt. Az ápolónő korábban fekete ruhában tiltakozott a jelenlegi rossz fizetési rendszer ellen.

A menet elején egy kisteherautó haladt, amelyből zene szólt, azt követte egy mentőautó, majd pedig a tüntetés jelképei következtek: egy hordágyon egy hullazsákban fekvő, nővérruhába öltöztetett próbababa és egy tolókocsiban ülő bábu, amely egy táblát tartott a karjaiban, amelyre azt írták, hogy „Retró ellátás, retró bérek!”. A tömeget egy óriási molinóval vezették fel, amelyen az akciószervezet jelszava volt olvasható: „Értetek, értünk, veletek”.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke Kossuth téri beszédében hangsúlyozta: mindenkire szükség van a gyógyításban, az orvos munkája „mit sem ér” az ápolók, az asszisztensek, a beteghordók vagy a műtőssegédek nélkül.

Kiemelte: az egészségügyi rendszerre járuló terhelés egyre csak nő, a betegek „nem érzik biztonságban magukat”. Hozzátette: egyre többen ismerik fel, hogy nem az ellátók tehetnek a kiszolgáltatottságról.

Nem sokkal 19 óra előtt elérte a Deák teret a tiltakozó menet. Amikor az eleje az Oktogonhoz ért, a hátul lévők még a Hősök terén voltak, úgyhogy elképzelhető, hogy a korábban becsültnél többen, akár négyezren is lehetnek a tiltakozók. Az Oktogonnál nagy torlódást okozott a felvonulás, de a közlekedők többsége tapssal és szimpátiával fogadta az Andrássy úton felvonulókat. A fehér ruhás menet várhatóan fél nyolckor éri el a másik tiltakozó csoportot, a Clark Ádám térről indult fekete ruhás menetet. A Hír TV helyszíni riportere megtudta, hogy az akcióra 190 busszal érkeztek a vidékiek, és a szervezők hatezres tömegről beszélnek.

A politikamentesnek meghirdetett rendezvény békésen ért véget. A vonulók között látták Horváth Csabát, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjét, Bokros Lajost, a Modern Magyarország Mozgalom elnökét, valamint Kökény Mihály egykori szocialista egészségügyi minisztert. Az LMP tájékoztatása szerint a rendezvényen részt vett a párt több politikusa, köztük Schiffer András és Szél Bernadett társelnökök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.