Veszélyt rejt a többszöri felhasználás

Szövődményeket okozhat az egyszer használatos szerkezet újbóli alkalmazása.

Majláth Ronald
2015. 05. 28. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség előző elnöke lapunk megkeresésére elmondta, a gyártók számos kórházi eszközt egyszer használatosként hoznak forgalomba, az egészségügyi intézmények mégis meg tudják oldani a sterilizálásukat. Példaként említette a kapcsokat behelyező szerkezeteket.

– Előfordulhat, hogy a belövő-elsütő szerkezetet a sterilizálás után újrahasznosíthatják. Ilyen esetekben azonban nem kell fertőzésveszéllyel számolni, mert a sterilizálás ugyanúgy történik, mint a gyárban, ahol a terméket legyártották – hangsúlyozta a szakember. – Egy-egy ilyen tétel több tízezer forint spórolást is jelent, és ha szűkös a forrás, akkor ilyen irányba mennek – mondta a kórházszövetség korábbi elnöke.

Rácz Jenő szerint ha egy eszközt egyszeri használatra készítettek, akkor a többszöri felhasználáskor előfordulhat, hogy nem fog megfelelően működni. Hangsúlyozta: vannak olyan orvosi eszközök, amelyek esetében nem lehet szó újrahasznosításról, ilyenek például az injekciós tűk, a fecskendők vagy a vérvételi szettek.

Kiemelte: a műtőkben használt gumikesztyűk esetében szóba sem kerülhet az újrafelhasználás, ezeknek a sterilizálása rontaná a kesztyűk minőségét, és anyagilag jobban megéri újat használni. Ugyanakkor vannak olyan gumikesztyűk, amelyek elsősorban a kórházi dolgozókat védik. – Amikor a munkavállalók védelmét szolgálják ezek az eszközök, akkor valóban gyakran előfordul, hogy nem áll rendelkezésre olyan mennyiségben, mint amennyit a munkahelyi védelemre vonatkozó szabályok előírnak – hangsúlyozta a szakember, aki szerint ugyanez igaz a védőruhára és a védőfelszerelésre is.

Rácz Jenő felvetette, hogy volt olyan időszak, amikor olyan traumatológiai eszközöket, mint a csavarok vagy a lemezek, a sterilizálás után újrahasznosítottak, miután kivették egy beteg testéből. A későbbiekben azonban azt tapasztalták, hogy az ilyen eszközökön mikrosérülések keletkezhetnek, amelyek szövődményeket okozhattak a betegeknél.

A szakember hangsúlyozta, hogy kivételes esetektől eltekintve ilyen jellegű újrahasznosításra ma már nem kerül sor, így ez már „ritka, mint a fehér holló”. Hozzátette: ilyen esetekben sem vetődhet fel a fertőzés kérdése, a tapasztalat azonban azt mutatta, hogy a csavarokon már egy nem látható karcolás is reakcióba léphet a szövetekkel. Kiemelte: ha bármilyen orvosi eszköz újrafelhasználására sor kerül, azt minden esetben sterilizálják, ami kizárja a fertőzéseket. A sokszori sterilizálás után azonban ezek eltörhetnek, nem működhetnek megfelelően, vagy hosszabb ideig tarthat a velük való foglalkozás. Bizonyos műanyag eszközök sterilizálásával pedig olyan anyagok szabadulhatnak fel, amelyek ugyan nem károsak, de még nem vizsgálták a hatásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.