Az egyetemisták többsége szerint baj van a demokráciával

Kialakult egy „hazafias” orvostanhallgató-réteg, akik kitartanak az itthoni munkavállalás mellett.

Ruzsbaczky Zoltán
2015. 06. 10. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hallgatók közül 2013-hoz képest többen vannak azok, akik külföldi letelepedést – vagyis hosszú távú ottlétet – fontolgatnak, arányuk immár eléri a 37 százalékot. Az okok mögött elsősorban az anyagiakat lehet felfedezni: a diákok szerint külföldön könnyebb megélni, magasabbak a fizetések, több pénzt lehet megtakarítani, és az életszínvonal is magasabb. Az sem tűnik újdonságnak, hogy a többéves kinti letelepedést fontolgatók között az orvostanhallgatók vannak többen. „Az orvostanhallgatók között kiemelkedően magas a többdiplomás szülők aránya, alapvetően nagy arányban akarnak külföldön munkát vállalni, de megjelent egy olyan réteg is, mely a nemzeti büszkeségre hivatkozva inkább itthon állná meg a helyét” – ismertették a kutatást végzők az eredmények szerdai bemutatóján.

Érdekes módon azonban nem a sokadik generációs értelmiségi fiatalok akarnak elsősorban külföldre menni: míg a diplomás szülőkkel rendelkezők közül 53 százalék menne el, az első generációs fiatal értelmiségieknél (vagyis akiknek egyik szülője sem diplomás) ez az arány 60 százalék. Szerepet játszik a hajlandóságban a pártpreferencia és a származási hely is: legkevésbé a Fidesz–KDNP-vel szimpatizálók mennének el, illetve minél kisebb településről származik valaki, annál kisebb arányban hajlandó emigrálni. A legnagyobb számban a budapesti állandó lakhellyel rendelkező hallgatók tervezik a hosszú távú külföldi munkavállalást (mintegy kétharmaduk), ezzel szemben a községben lakó hallgatóknál ez az arány „csak” 49 százalék. Sokat nyom a latba, ha valaki jól beszél nyelveket, illetve van már kinti tapasztalata.

A kutatók az eredményeket összehasonlították a TÁRKI felmérésével, akik nemcsak a felsőoktatási hallgatók, hanem a teljes magyar fiatalság hozzáállását vizsgálták, ebből pedig kiderült, hogy az egyetemisták és a főiskolások inkább hajlandók emigrálni, mint felsőoktatási intézményben nem tanuló kortársaik.

A két évvel ezelőtti felméréshez képest tovább nőtt a hallgatók politikai kiábrándultsága, az eddigieknél is negatívabb asszociációk jutottak eszükbe a politika szóról: leggyakrabban a korrupció és a hazugság. Nem meglepő tehát, hogy csökkent a politikai érdeklődésük és a választási részvételi hajlandóságuk is. A létező demokratikus rendszerrel kapcsolatosan általánosságban inkább negatív attitűd érvényesül az egyetemisták és főiskolások körében. A hallgatók 68 százaléka vagy egyáltalán, vagy nem igazán elégedett azzal, amit ma Magyarországon demokráciának nevezünk.

A felmérés során megkérdezettek 47 százaléka vélekedett úgy, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb. A 2011-es és 2013-as kutatások óta növekedett ugyan a demokráciát igenlők aránya, de a kutatók szerint az még így sem magas, csak most érte utol az Ifjúság2008 vizsgálat során a teljes 18–29-es korosztály esetében mért szintet. Növekedett az előző vizsgálatokhoz képest a rendszerszkeptikusok aránya is, akik úgy vélekednek, hogy „a hozzám hasonló emberek számára az egyik rendszer olyan, mint a másik” (32 százalék). Ennek megfelelően a „Bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint egy demokrácia” kijelentést elfogadók aránya érdemben csökkent. A négy évvel korábbihoz képest 12, az előző hullámhoz képest két százalékponttal. Ezzel együtt is azt láthatjuk, hogy a demokratikus rendszerrel mindössze 47 százalék elégedett, 53 százalék valamilyen szinten kritikus vele szemben.

A kiábrándultság mértékét látva nem meglepő, hogy ennek megfelelően a két, protestszavazatokban általában térdig gázoló párt, a Jobbik és az LMP a legnépszerűbb a hallgatók körében. Míg a szélsőjobboldal zászlóshajója 20 százalékon áll, addig az LMP 15 százalékot zsebelt be. A Fidesz–KDNP csak a harmadik helyen végzett 12 százalékkal, míg a baloldal olyan gyengén muzsikált, hogy az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a PM közösen is csak 14 százalékot tud felmutatni. A százalékokat összeadva pedig látható, hogy a diákok igen nagy százaléka nem is tudott pártot választani magának.

A kutatás szerint – a korábbi felmérésekhez képest – nem történt drámai átrendeződés a nappali tagozatos magyar hallgatók ideológiai karakterében. Általánosságban elmondható, hogy az önbesorolás alapján továbbra is inkább jobboldaliak, egyértelműen liberálisok és határozottan mérsékelt beállítódásúak. A kutatók elmondása szerint azonban a liberális szót itt óvatossággal kell kezelni, az nem feltétlenül az általunk ismert politikai liberalizmust, inkább egyfajta szabad életvitelt, gondolkodásmódot takar. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a magukat liberálisnak valló hallgatók aligha fognak tömegesen Fodor Gáborékra szavazni.

A Jobbikkal szimpatizáló diákok jellemzően kistelepülésről származnak, viszonylag fiatal első generációs férfi értelmiségiek, akik „a maguk módján” gyakorolják a vallást. Az LMP híveinek többsége női hallgató, nagyvárosi, magasan képzett családi háttérrel rendelkezik, és nem vallásos. A fideszeseknek a legerősebb a kapcsolata a vallásossággal, jövőjük szempontjából magabiztosak, sokan járnak közülük jogi vagy orvosi képzésre. A baloldali szimpatizánsok kevésbé vallásosak, magasabban képzett családi háttérrel rendelkeznek, többségük nő.

orvostanhallgatók zárt köre, kiemelkedően magas a többdiplomás szülők aránya, alapvetően nagy arányban akarnak külföldön munkát vállalni, de megjelent egy olyan réteg, mely nemzeti büszkeségre hivatkozva itt állná meg a helyét,

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.