Elmarad a BKV-sztrájk

Megállapodtak: havi 6 ezer forinttal keresnek többet, és 140 ezer forint értékben kapnak kafetériát a vállalat dolgozói.

2015. 06. 05. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben azt írták: a megállapodás értelmében a munkáltató ez év április elsejével emeli – átlagosan 2,6 százalékkal – a főállású dolgozók alapbérét, ami számukra átlagosan havi 6 ezer forintos emelkedést jelent.

Emellett 105 ezer forintra emelik a jubileumi és a balesetmentes közlekedésért járó elismerések idei jutalomalapját, amely a jövő évtől a mindenkori bérfejlesztés mértékével nő. Arról is megállapodás született, hogy idén 140 ezer forintos kafetériakeretet kapnak a főállású, teljes munkaidős dolgozók.

Hozzátették: a hónapok óta tartó bértárgyalások során a felek figyelembe vették a BKV gazdasági helyzetét, és kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak a munkahelyek megőrzésének, hiszen fontos szempont volt, hogy a bérek emelése mellett megmaradjon a vállalat stabilitása, ami elengedhetetlen a munkahelyek megtartásához.

Jelezték azt is, a megállapodásban a BKV vezetése vállalta, hogy ez év végére kidolgozza a társasági bértarifarendszert.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleménye szerint azt követően döntöttek a megállapodás aláírása mellett, hogy a másik reprezentatív érdekképviselet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége igent mondott. Csak így marad meg továbbra is az eddig egységes szakszervezeti álláspont, ráadásul a jogszerű sztrájk megtartása már részleges aláírás esetén is kérdésessé válik, hosszadalmas jogvita során dönthető el egyértelműen – írták.

Közölték: noha a sztrájkfenyegetés bejelentése után csak kismértékben sikerült feljebb emeltetni a béremelési ajánlatot és a kafetériát, két, hosszú távra szóló követelésüket – a bértarifarendszer kidolgozását, valamint a jubileumi és a baleset-mentességi jutalmak kollektív szerződésbe foglalását – maradéktalanul elfogadta a munkáltató.

Az egyeztetések java viszont még ezután kezdődik, hiszen rendkívül szoros határidőn belül kell kialakítani a bértarifarendszer kereteit – tette hozzá a szövetség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.