Századvég: a Jobbik a legnagyobb ellenzéki erő

A legfrissebb pártpreferencia-kutatás szerint nőtt a kormánypártok támogatottsága.

MNO
2015. 06. 22. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

30 százalékos volt júniusban a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében – derül ki a Századvég friss pártpreferencia-kutatásából. A Jobbik 16, az MSZP 8, az LMP 6, a DK 5, az LMP pedig 2 százalékos népszerűségi indexszel büszkélkedhet, míg a bizonytalanok aránya 32 százalékos volt. A biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP 40, a Jobbik pedig 27 százalékos támogatottságot tudhatott magáénak júniusban. Az MSZP 15, a DK 8, az LMP 6, az Együtt pedig 2 százalékon áll a körükben.

A Századvég számításai szerint a februárban elkezdődött csökkenés óta a kormánypártok visszatornázták magukat 30 százalékra, míg az MSZP a 12-ről jutott el a múlt havi 8 százalékig. A Jobbik eredménye jóformán stagnált: februártól számítva havi lebontásban 16, 17, 17 és 16 százalék volt. Az LMP és a DK is erősödni tudott: előbbi a februári 3 százalékról annak duplájára, míg utóbbi 3-ról 5-re. Az Együtt stabilan megmaradt az 1-2 százaléknál.

A Századvég szerint a Fidesz–KDNP növekedése mögött a bevándorlásügy és az szja-csökkentés áll. Az intézet szerint a felnőttkorú lakosság 74 százaléka szeretne szigorúbb bevándorlási szabályokat, míg a személyi jövedelemadó csökkentését 71 százalék támogatta. (23 százalék ellenezte, 6-nak pedig nem volt véleménye.) Júniusban a kormány távozását a felnőttek 33 százaléka támogatta, míg a maradása mellett 65 százaléknyian tették le voksukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.