Aggódhatunk a nyugdíjunkért

Felértékelődik az öngondoskodás, mert kezelhetetlen lesz az állami rendszer.

Facsinay Kinga – Csécsi László
2015. 07. 17. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felforrósodott a hangulat az elmúlt napokban a nyugdíjkérdés körül, miután Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy muszáj lesz újra felemelni a nyugdíjkorhatárt a népesség számának csökkenése és a lakosság elöregedése miatt. A kutatóintézet legfrissebb, Demográfiai portré 2015 című kötetéből kiderül: 2060-ra csaknem kétmillióval, 7,9 millióra zuhanhat Magyarország lélekszáma, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot a jelenlegi 18 százalék helyett.

Ráadásul Magyarországon és az összes posztkommunista országban később szülik meg első gyermeküket a nők. Spéder Zsolt kifejtette: a 41–45 éves budapesti nők egyötödének nincs gyermeke, és ők már nagy valószínűséggel így élik le az életüket. Ötven év múlva az idősek két és félszer többen lesznek, mint a 14 éven aluliak, ami kezelhetetlen helyzetet teremt.

– A nyugdíjkorhatár felemelését nem lehet megúszni, hacsak nem nő sokszorosára a munka hatékonysága – szögezte le Spéder Zsolt.

Mások ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a nyugdíjasok egyre nagyobb arányt képviselnek a szavazótáboron belül, ezért feszültséget okozhat a társadalomban, ha a kormányok nem merik megtenni a szükséges lépéseket. Néhány évtized múlva ugyanis nem lehet kormányt alakítani a nyugdíjasoknak tett kedvezmények nélkül.

Nem sok kiutat látnak a helyzetből a szakértők sem, akik már régóta figyelmeztettek arra, az állami felosztó-kirovó rendszer – ahol a befolyó bérjárulékokból fizetik a mindenkori nyugdíjasok nyugdíjjáradékát – a jelenlegi paramétereivel nem fenntartható. Még úgy sem, hogy 1996 óta jelentősen – a nők esetében csaknem öt, a férfiaknál 3,5 évvel – emelkedett a nyugdíjba vonulók átlagos életkora a jogosultsági feltételek szigorítása és a korhatárnövelés miatt. Eközben az időskori eltartottsági ráta (100 aktív korúra hány időskorú jut) értéke 20-ról 26-ra emelkedett. Az Eurostat számításai szerint 2060-ra ez a mutató 53-ra nő, vagyis mintegy 2 aktív korú dolgozó fog befizetéseivel eltartani egy 64 év feletti lakost.

– Úgy tűnik, a gyermekvállalást ösztönző kormányzati intézkedések ellenére sem sikerült változtatni az elöregedés trendjén – szögezte le lapunk kérdésére Németh György közgazdász.

Botos Katalin közgazdász szerint alapvetően három megoldás létezhet a problémára. Az egyik lehetőség a befizetett járulékok növelése, de ezt nem tartotta járható útnak, mert így versenyképtelenné válnak a cégek, a munkáltatók. Emellett szóba jöhet a juttatások csökkentése is, ami az alapnyugdíj mérséklésével vagy a korhatár emelésével érhető el. A szakértő egy közkeletű félreértésre is felhívta a figyelmet. A magyar nyugdíjrendszert sokan nagyvonalúnak tartják, mert a bérekhez képest nagy a járadékok aránya. Botos Katalin szerint viszont nem szabad elfelejteni, hogy hazánkban a fizetések olyan alacsonyak, hogy még így is alig tudnak megélni az idősek a járadékukból.

Németh György, az olasz Alessandro Cigno szakértő javaslata alapján, újszerű megközelítést javasolt a helyzet kezelésére: szerinte a legalább négy gyereket nevelő családoknak lehetővé kellene tenni, hogy kilépjenek az állami nyugdíjrendszerből. Így a járulékot – beleértve a munkaadó által fizetett szociális hozzájárulást – ők kapnák kézhez, cserébe viszont nem szereznének nyugdíjjogosultságot. Ha a negyedik gyerek felnőtt, újból járulékfizetővé válnának. Természetesen így jóval kevesebb nyugdíjat kapnának majd idős korukban, de vállalnák azt, hogy jórészt gyermekeik segítik majd őket.

– Ezt a lehetőséget valószínűleg a magasabban kvalifikált, jobban kereső, gyermekszerető családok választanák – tette hozzá a nyugdíjszakértő. Ők „rácsapják az ajtót az államra”, s remélhetőleg másoknak is követendő mintául szolgálnak.

Míg a szakma a különböző javaslatokon rágódik, addig a pénzintézetek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy egzisztenciális sokk lesz a nyugdíjba vonulás sok ember számára, ezért alternatív megtakarítási lehetőségeket kell keresniük azoknak, akik 20-30-40 év múlva valószínűleg nem kapnak elegendő járadékot az állami rendszerből. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár előrejelzése szerint az állami nyugdíjakra szánt összeget egyre kevesebb dolgozó fogja előteremteni, miközben az idősek várhatóan a jelenleginél hosszabb ideig veszik majd igénybe a nyugdíjat. Miután nem mindegy, hogy mekkora tartalékokkal rendelkeznek, felértékelődik az öngondoskodás szerepe. Ám nem éppen biztató adat, hogy az OTP Öngondoskodási Indexe alapján a lakosságnak mindössze három százaléka rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.