Felforrósodott a hangulat az elmúlt napokban a nyugdíjkérdés körül, miután Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy muszáj lesz újra felemelni a nyugdíjkorhatárt a népesség számának csökkenése és a lakosság elöregedése miatt. A kutatóintézet legfrissebb, Demográfiai portré 2015 című kötetéből kiderül: 2060-ra csaknem kétmillióval, 7,9 millióra zuhanhat Magyarország lélekszáma, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot a jelenlegi 18 százalék helyett.
Ráadásul Magyarországon és az összes posztkommunista országban később szülik meg első gyermeküket a nők. Spéder Zsolt kifejtette: a 41–45 éves budapesti nők egyötödének nincs gyermeke, és ők már nagy valószínűséggel így élik le az életüket. Ötven év múlva az idősek két és félszer többen lesznek, mint a 14 éven aluliak, ami kezelhetetlen helyzetet teremt.
– A nyugdíjkorhatár felemelését nem lehet megúszni, hacsak nem nő sokszorosára a munka hatékonysága – szögezte le Spéder Zsolt.
Mások ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a nyugdíjasok egyre nagyobb arányt képviselnek a szavazótáboron belül, ezért feszültséget okozhat a társadalomban, ha a kormányok nem merik megtenni a szükséges lépéseket. Néhány évtized múlva ugyanis nem lehet kormányt alakítani a nyugdíjasoknak tett kedvezmények nélkül.
Nem sok kiutat látnak a helyzetből a szakértők sem, akik már régóta figyelmeztettek arra, az állami felosztó-kirovó rendszer – ahol a befolyó bérjárulékokból fizetik a mindenkori nyugdíjasok nyugdíjjáradékát – a jelenlegi paramétereivel nem fenntartható. Még úgy sem, hogy 1996 óta jelentősen – a nők esetében csaknem öt, a férfiaknál 3,5 évvel – emelkedett a nyugdíjba vonulók átlagos életkora a jogosultsági feltételek szigorítása és a korhatárnövelés miatt. Eközben az időskori eltartottsági ráta (100 aktív korúra hány időskorú jut) értéke 20-ról 26-ra emelkedett. Az Eurostat számításai szerint 2060-ra ez a mutató 53-ra nő, vagyis mintegy 2 aktív korú dolgozó fog befizetéseivel eltartani egy 64 év feletti lakost.