Hat nap, harminc köbméter szemét

A Felső-Tiszán csak eldobott pillepalackból 30 ezret szedtek össze a PET Kupa résztvevői, köztük Vereckei Ákos.

MNO
2015. 07. 26. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenhat hajóból álló legénység a harmadik alkalommal megrendezett akció keretében több mint kétszer annyi hulladéktól tisztította meg a folyót, mint az elmúlt években – mondta az M1-nek Hankó Gergely, az esemény szervezője. A szemetet idén már szelektálták is, így az újrahasznosító művekbe, és nem hulladéklerakóba kerül.

A szervező a szemét eredetéről megjegyezte: a palackok felirata árulkodó. Míg a Felső-Tiszán sok Ukrajnából és Romániából származó hulladékot találtak, lejjebb egyre több a magyar feliratú palack. A munkát a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is segítette.

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére, és eközben a „legénység” minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból.

Az idei akcióhoz Vereckei Ákos kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kajakosunk is csatlakozott. „Én mint híres személye a sportágnak, de úgy is mint egy 8 és egy 9 éves gyermek édesapja, úgy éreztem, hogy ez egy kellemes kikapcsolódás is, és a közvélemény figyelmét is jobban fel lehet hívni a környezetszennyezés problémájára. Együtt elmehet a család vízitúrázni, miközben a környezetvédelemről is sokat tanulunk. Én úgy nőttem fel, hogy ebből kimaradtam” – mondta az MNO-nak a magyar kajak-kenu sport csillaga.  Az akcióról videós anyagunkban is beszámoltunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.