Hőkatlanokká válhatnak a városok

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint az éghajlatváltozás hatására a hőhullámok akár egész nyáron át is kitarthatnak.

Kuslits Szonja
2015. 07. 15. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségügyileg már most problémát jelentenek az egyre hosszabbodó és gyakoribb hőséghullámok – mondta lapunknak Ürge-Vorsatz Diána, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) tudósa. Szerinte a hőmérséklet-emelkedés mértéke jócskán ad okot aggodalomra, ugyanis egyes magyar kutatásokból az derül ki, hogy Budapesten két Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés – ami szerinte biztosan bekövetkezik – azt eredményezheti, hogy a júliusi maximum-hőmérséklet az évszázad második felében akár 12 fokkal emelkedhet.

Mint mondta, az éghajlatváltozás hatására a hőhullámok hetekig vagy akár egész nyáron át is kitarthatnak. Ezt a helyzetet fokozhatja a városokban kialakult úgynevezett hősziget jelenség. Erről szólva a klímakutató elmondta: egyre több fát vágunk ki, amelyek egyébként segítenék a szén-dioxid elnyelését. Továbbá amit csak lehet, lebetonozunk, ami szívja magába a meleget, és mivel nem sugározza vissza a napfényt, a nagyvárosok egyre forróbbá válnak.

Rámutatott arra is, válaszreakcióként a kialakult helyzetre mindenki klímát szereltet be az otthonába, munkahelyére, ez pedig ördögi kört hoz létre: a berendezések ugyanis a bent lévő meleget transzportálják az utcára. Így ott még melegebb lesz, ami miatt szinte állandóan üzemel majd a klíma.

– Komolyan el kellene gondolkodni, hogy az évszázad második felében hogyan tudunk majd egyáltalán növényt termeszteni, almát szüretelni, vagy bármilyen más szabadtéri munkát elvégezni – hívta fel a jövőre figyelmet.

A kutató szerint a legnagyobb probléma az lesz, hogy a városok elviselhetetlen hőkatlanokká válhatnak, ezért igen körültekintő és kreatív várostervezés kell ahhoz, nehogy így történjen. Ehhez a felületeket – ahol lehet – világosra érdemes színezni, és minél több zöld területet kell létesíteni.

A tudós úgy látja, néhány évtized múlva vezető halálokok között lesznek a kitartó hőhullámok okozta esetek. Az állandó meleg mellett az emberek szervezetét nagyon megviseli a hűtött épületek belterei és a kültéri forróság közti folyamatos nagy hőmérséklet-különbség. Továbbá mivel éjszaka sem fog lehűlni az idő, az emberek éjjel sem fognak tudni regenerálódni. A párizsi nagy hőhullámban például az átlaghoz képest hetvenezerrel többen haltak meg pár nap alatt.

– Ehhez képest az évszázad második felére egy ilyen hőhullám már hideg nyárnak fog számítani – mondta.

A vészharangot az IPCC ötödik klímaváltozással kapcsolatos jelentésében húzták meg, hiszen az emberi szervezet képtelen 32–35 Celsius-fokban a hosszan tartó, aktív munkavégzésre. A hőmérséklet-emelkedés hatására így a Föld egyre kevesebb részén lehet majd nyáron a szabadban dolgozni.

Lapunknak a kutató beszámolt, hogy a múlt héten Párizsban rendezett, eddigi legnagyobb tudományos klímakonferencián kiderült, az országok klímaváltozással kapcsolatos attitűdjében fordulatváltás következett be. A négynapos eseményen a világ vezető tudósai találkoztak, hogy megvitassák eredményeiket, tapasztalataikat és lehetséges megoldásokat találjanak.

Ürge-Vorsatz Diána, a konferencia magyar résztvevője szerint az eseményen a pozitív folyamatok mellett olyan adatok is elhangzottak, amelyek alapján legszívesebben elsírta volna magát. Ugyanakkor jó hírekről is beszámolt. Elmondta: 2014-ben nem nőtt globálisan a szén-dioxid-kibocsátás az előző évhez képest, annak ellenére, hogy nem volt gazdasági válság. Eszerint – ahogy fogalmazott – elkezdtek megfordulni bizonyos folyamatok. Példaként említette azt, hogy tavaly a világ újonnan beépített áramtermelő kapacitásának felét megújuló energia alkotta.

A konferencia legrosszabb híre viszont az úgynevezett éghajlati billenőpontokhoz kapcsolódik. Ezek lényege, hogy bizonyos határok átlépése után egyes folyamatokat már nem lehet visszafordítani. A tudósok ezekről eddig csak elméleti szinten beszéltek, de kiderült, egy ilyen pont kibillent, s a nyugat-antarktiszi jégpáncél egyik hatalmas medencéjében a gleccserek elkezdtek kiürülni, a folyamat pedig már nem állítható meg.

Ürge-Vorsatz Diána szerint ennek következtében egyméteres tengerszint-emelkedés várható, víz alá kerülhet például Velence vagy New York egy része. Hozzátette, valószínűleg a korallszirteket sem lehet már megmenteni. Magyarország pedig az Alpok gleccsereinek olvadása miatt kerülhet veszélybe, hiszen ez súlyosan érintheti hazánk vízellátását.

A tudós összefoglalva kijelentette, a konferencia megmutatta, hogy valóban nagyobb a baj, mint amit a legpesszimistább tudósok jósoltak, viszont az is látható, hogy a cselekvés elkezdődött. Utóbbit a várostervezésben és a károsanyag-kibocsátás csökkentésében lehet észrevenni, de az energiával való gazdálkodás területén is biztató a helyzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.