Nyolchavi bónuszt kaphatnak az uniós pénzek leosztói

A legfrissebb adatok szerint elérte a 7800 milliárd forintot az uniós fejlesztési keretből a nyertes pályázóknak kifizetett támogatások értéke.

MNO
2015. 07. 20. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint elérte a 7800 milliárd forintot a 2007–13-as fejlesztési ciklusban hazánk rendelkezésére álló uniós fejlesztési keretből a nyertes pályázóknak kifizetett támogatások értéke, vagyis idén már több mint 900 milliárd uniós forrás jutott el a kedvezményezettekhez – írja a Világgazdaság. Miután teljesült az időarányos kifizetési érték, a hazai pályázati intézményrendszernek az uniós források kifizetésével foglalkozó munkatársai a napokban négyhavi bónuszt kapnak – tudta meg a lap Csepreghy Nándortól. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a lapnak elmondta: a június végére előírt szintet már június 10-én elérte a kifizetések értéke. „A munkatársak újabb négyhavi bónuszt kapnak, ha az év végén a teljes évre előírt szintet is teljesíteni tudja az intézményrendszer” – emelte ki.

Mint a Világgazdaság írja: a hazai intézményrendszer által a nyertes pályázóknak kifizetett támogatások jelenlegi értéke azt mutatja, hogy az év végéig valóban sikerülhet a kormányzat azon célja, hogy száz százalékban lehívja az ország rendelkezésére álló forrásokat, hiszen a jelenlegi 7800 milliárdos kifizetési szint a 8200 milliárdos keretre vetítve 95 százalékos lehívási arányt jelent.

Jóval alacsonyabb viszont a fenti kifizetési arányoknál az a ráta, amely azt veszi figyelembe, hogy az Európai Bizottság mekkora összeget fizetett már ki az országnak a hazai intézményrendszer által benyújtott számlák után. A Világgazdaságnak a jelentős eltérés okairól szólva Csepreghy Nándor elmondta, hogy a különbség egyrészt abból fakad, hogy a két tétel között háromhavi eltérés van, miután a hazai intézményrendszer a pályázóknak való kifizetés után negyedévente küldi ki a költségnyilatkozatokat a bizottság számára, amelynek kilencven napja van a kifizetésre. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a brüsszeli és a hazai kifizetési számok közötti eltérést emellett az egyes operatív programokat érintő brüsszeli kifizetési felfüggesztések is okozzák.

A Miniszterelnökség hétfő délután közleményben reagált a cikkre. Mint írják, plusz kifizetésként összesen mintegy 3 milliárd forintos juttatásban részesülhet 2200 kormánytisztviselő az európai uniós pályázatok miatti többletmunka honorálásaként. A Miniszterelnökség hangsúlyozza, hogy a 2007–13-as uniós ciklus pénzügyi zárása, és a 2014–20-as időszak pályázatainak kiírása jelentős plusz terhet ró a fejlesztési területen dolgozó minisztériumi alkalmazottakra, hiszen megközelítőleg kétszer annyit kell dolgozniuk, mint tavaly.

Közölték, 2200 milliárd forint kifizetése és 2700 milliárd forint keretösszegű pályázat kiírása a feladata annak a 2200 minisztériumi alkalmazottnak, akik a számok teljesülése esetén kétszer 4 havi illetményre válhatnak jogosulttá.

A közlemény szerint a „Miniszterelnökséget korábban sok támadás érte a tízórás munkaidő miatt”. Az idei kettős feladat további többletmunkát jelent a munkatársaknak, akiknek gyakran este és hétvégén is dolgozniuk kell. A Miniszterelnökség ezt a túlmunkát honorálja a plusz kifizetéssel. Több munkáért több fizetés jár – emeli ki a Miniszterelnökség.

Kifejtik: míg a jelenlegi kormány több mint 2200 milliárd forint kifizetéséhez kötötte a magasabb bér elérését, addig a Gyurcsány–Bajnai-kormányok 2007–10 között, három év alatt összesen 900 milliárd forint kifizetéséhez rendeltek hozzá évente 4-7 havi prémiumot. Amióta a Miniszterelnökség vette át a fejlesztéspolitikai intézményrendszer irányító szerepét, azóta több pénzt fizettek ki a magyarországi vállalkozásoknak fél év alatt, mint a 2010 előtti rendszer három teljes éve alatt – közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.