Rendkívüli intézkedések léptek életbe a hőség miatt

Az OMSZ a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú, piros figyelmeztetését. Több pályaudvaron ásványvizet osztanak.

MTI
2015. 07. 17. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli hőségben mindent meg kell tenni a megbetegedések, balesetek megakadályozása érdekében – mondta az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) főigazgatója. Az M1 péntek déli Híradójában a főigazgató kiemelte, hogy ilyenkor különösen fel kell készülniük az egészségügyi és a szociális intézményeknek, mivel az idős emberek, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők nagyon nehezen viselik a hőséget. Emellett a közlekedésbiztonság területén is fokozott figyelemre van szükség.

A melegben locsolni kell az utakat, a síneket, az országúti kamionforgalmat pedig – különösen az élő állatot és élelmiszert szállító járműveket – engedni kell a haladásban. Az átlagembereknek a főorvos azt javasolta: lehetőség szerint tartózkodjanak hűtött, hűvös helyen. Kerüljék a magas cukortartalmú és az alkoholos italok fogyasztását, természetes folyadékból pedig – vízből, zöldséglevekből – fogyasszanak többet, különösen a fizikai munkát végzők. Páldy Anna felhívta a figyelmet arra, hogy az izzadással az ember sót is veszít, amelyet ugyancsak pótolni kell. Az országos tiszti főorvos péntektől hétfő délután 4 óráig rendelte el a legmagasabb fokú riasztást, a hőségriadót.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Az előrejelzések szerint a következő napokban erősödik a felmelegedés, 38-39 Celsius-fok is lehet. Vasárnap érkezik egy hidegfront, ami miatt megtorpan a felmelegedés, de a jövő hét elején ismét sokfelé lesz 35 fok feletti csúcshőmérséklet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei év harmadik hőhulláma ismét a balatoni forgalom növekedését okozhatja. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte: a hőség miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felidézte, hogy a földművelésügyi miniszter által az erdőkre, valamint az azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre elrendelt általános tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényes.

A MÁV közleménye tájékoztat arról, hogy Budapesten a Keleti, a Nyugati és Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson kaphatnak ingyen vizet az utasok. Mint írták: az ásványvizet a vasúttársaság hétfőig – vagy amíg az időjárás szükségessé teszi – 10 és 17 óra között osztja. Emellett azt javasolják, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg utazását.

A hőségriadó miatt Miskolc belvárosában péntek délelőtt 11 órától ivóvizet osztanak a járókelőknek, és úgynevezett párakapukat állítanak fel az áruház előtt, a Búza téren, valamint a Villanyrendőrnél. A strandok este nyolc óráig tartanak nyitva. Koczák Szilvia, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője közölte: arra kérik a légkondicionálóval felszerelt bevásárlóközpontok, áruházak, szolgáltató- és üzlethelyiségek tulajdonosait, üzemeltetőit, hogy a hőségriadó idején legyenek tekintettel azokra, akik hűsölni térnek be ezekre a helyekre.

Párásító kaput állítottak fel pénteken Debrecen belvárosában, a Nagytemplom előtti téren is a nagy meleg miatt. A polgármesteri hivatal sajtóreferense, Pál Csaba tájékoztatása szerint megnyitják az önkormányzati kezelésű, légkondicionált épületek földszinti előtereit a hűsölni vágyók előtt, és ha szükséges, folyamatosan locsolják főként a belvárosi, nagyobb forgalmú utakat.

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint „rendkívüli időjárási helyzetnek” számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat a hőség miatt csak figyelmeztetést adott ki. Utóbbi az egész napra várható napi középhőmérsékleten alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: a gyümölcsösökben a hőség gyorsítja az érést, ugyanakkor egyes gyümölcsöknél, mint például az alma, előfordulhat napégés.

Ilyenkor ajánlatos az öntözés mindenütt, ahol mód van rá. A szakember megjegyezte, hogy az almánál, a körténél és a csonthéjasoknál a száraz, meleg idő negatívan befolyásolhatja a következő évi termést meghatározó rügydifferenciálódást is. Emellett bizonyos kártevők – például az atka és a pajzstetű – gyorsabban szaporodnak a nagy melegben.

A zöldségeket a nagy melegben folyamatosan kell öntözni, de figyelni kell arra, hogy a szórófejes öntözést csak akkor szabad alkalmazni, amikor a víz és a levegő hőmérséklete között 5-6 Celsius-foknál nem nagyobb a különbség. A hőségben csak éjszaka, vagy hajnalban ajánlott öntözni, ugyanis ha a talaj túlságosan meleg, a növény gyökérzete károsodhat. Ha pedig a lombot éri a nagyon hideg víz, azt leforrázza, ami szintén káros.

A magyar gyümölcsösök 25-30 százaléka öntözhető, a szakember szerint az lenne jó, ha gyümölcsösöket csak öntözés vállalása mellett telepítenének a termelők. A zöldségtermesztés esetében jobb a helyzet, de a zöldségkultúrák 60-70 százaléka öntözhető összességében. Itt azonban a korszerűsítésre kellene hangsúlyt helyezni, mert nagy az esőztető öntözés aránya, miközben a csepegtető öntözési módot kellene inkább alkalmazni – mondta Ledó Ferenc.

A hőségben a haszonállatokra és a házi kedvencekre egyaránt nagyobb figyelmet kell fordítani – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Például az állatszállításokat úgy kell megszervezni, hogy az éjszakai, kora hajnali órákra ütemezzék azokat. A 8 órát meghaladó szállítások esetében kizárólag olyan járművek használata az engedélyezett, amelyeknél biztosított a megfelelő légcsere.

A háziállatok közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula. Főleg a hosszú szőrű kutyákat fenyegeti a hőguta veszélye, különösen akkor, ha a bundájuk fekete színű.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy soha ne hagyják kedvencünket a gazdák a tűző napon kikötve vagy autóba zárva. Kánikulában ne futtassák a kutyákat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyék. A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.