Szeptemberig nem oltanak tbc ellen Magyarországon

Nincsen oltóanyag, és a vakcinagyártó képviselője szerint őszig nem is lesz.

MNO
2015. 07. 17. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érkezett meg Magyarországra a márciusban esedékes BCG, vagyis tuberkolózis elleni oltásszállítmány, és gyártási problémák miatt egyelőre nem tudni, mikor pótolják a készletet – értesült az Index. A Magyarországon kötelező BCG-oltást az újszülöttek még a kórházban megkapják, ezzel a vakcinával lehet ugyanis megelőzni a csecsemőket és kisgyermekeket megtámadó mycobakterium (a tbc kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladást és a miliáris (egész testre kiterjedő) tbc-fertőzést.

Az 1954 óta működő oltási rendszer most a gyártói kapacitás problémái miatt került veszélybe – írja a lap. Magyarországon a dán állami oltóanyaggyártó, a Statens Serum Institut vakcináját használják a kórházakban. Az oltóanyagot Magyarországra a Novartis Hungária Kft. mint hivatalos forgalmazó 2014 őszéig zavartalanul szállította is. Úgy tudjuk, a gyártó cég és a forgalmazó hivatalosan tájékoztatta az Országos Tisztiorvosi Hivatalt, hogy továbbra is számolni kell az ellátási zavarokkal, mert a gyár nem tudja teljesíteni a szerződésekben vállalt tételeket sem Európában, sem Magyarországon.

2014-ben egymillió lakosra vetítve kevesebb, mint 100 új tbc-s megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Ez az adat tíz százaléknál is nagyobb arányú éves szintű csökkenést jelent, míg ez Európában átlagosan csak öt százalék. Magyarország azon országok közé tartozik tehát, ahol a tbc-megbetegedések előfordulása ritka.

Hazánkban 1953 óta kötelező a tuberkulózis elleni védőoltás, a dán SSI gyártócég hibájából azonban a tbc elleni BCG-vakcina beszerzése március óta akadozik, ezért Magyarországon átütemezik a csecsemők BCG-oltását – reagált a lap értesüléseire a Novartis Hungária Kft. Mint közleményükben írják: a magyarországi egészségügyi ellátóintézetek BCG-vakcinával való ellátását az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) koordinálja. Magyarországra a tbc elleni oltóanyagot az OTH közbeszerzés útján kiválasztott cégen keresztül szerzi be. A nyílt közbeszerzést 2014-ben a Novartis Hungária nyerte, vagyis a cég feladata az oltóanyag Magyarországra történő beszállításának biztosítása.

A Novartis Hungária nem gyártóként, hanem beszerzőként vesz tehát részt a tuberkulózis elleni védőoltás magyarországi biztosításában. BCG-vakcinát a Novartis a közbeszerzési eljárást követően kötött szerződés szerint a dán Statens Serum Institut (SSI) gyártócégtől szerez be a szükséges mennyiségben – áll a közleményben.

Mint írják: a dán cég 2015 márciusában írásban tájékoztatta a beszerzésért felelős Novartist arról, hogy gyártási probléma miatt a megrendelt vakcinamennyiség szállításáról nem tud gondoskodni. A vakcinagyártó képviselője július 16-án kelt levelében pedig azt közölte, hogy 2015 szeptemberében látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást. A Novartis a felmerült problémából adódó esetleges készlethiányt időben jelezte az Országos Tisztiorvosi Hivatal felé. A kialakult helyzet miatt az OTH a tbc-oltások átütemezését tervezi, amelyről hivatalos tájékoztatást küld az érintett intézményeknek.

A dán céggel történő szerződésbontást a felelősök nem indítványozták annak érdekében, hogy a vakcinagyártótól kikerülő első BCG-oltásmennyiség azonnal Magyarországra érkezzen, ugyanis a BCG-oltóanyagot globálisan kevés cég gyártja. Az OTH az esetleges készlethiány időszakára átütemezi a védőoltások beadását. Azt ígérik, hogy az Országos Tisztiorvosi Hivatal és a vakcina beszerzéséért felelős Novartis Hungária mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kialakult helyzetre belátható időn belül megoldást találjanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.