Virágzó szabolcsi korrupció

Hazánk keleti és déli határszakasza fertőzöttebb a többinél: a feljelentett rendvédelmiek csaknem negyede kerül ki az észak-alföldi régióból.

Nagy Áron
2015. 07. 18. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt ügyben húsz rendvédelmi dolgozó ellen tett feljelentést idén a kormányzati korrupcióellenes intézkedések összehangolására kijelölt Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az észak-alföldi régióban, amelynek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is a részét képezi – tájékoztatta lapunkat a Belügyminisztérium. Ugyanezen a területen tavaly tíz esetben összesen 29 egyenruhás ellen született feljelentés. Arról, hogy az egyes eseteknek van-e bármi közük a határokon átívelő csempészethez, nem adott felvilágosítást a tárca. Azt viszont közölték, hogy az NVSZ adatai szerint a keleti és déli határszakasz a többinél korrupciós szempontból fertőzöttebbnek tekinthető.

Az országos tapasztalat pedig azt mutatja: néha komolyabb ügyekbe is belekeveredhetnek, de leggyakrabban „zsebre bírságolás” miatt kell felelősségre vonni a rendvédelmieket. A Nemzeti Védelmi Szolgálat egyébként tavaly országosan 97 ügy miatt 135, az idén pedig 68 esetben 85 hivatásos állományú rendvédelmi dolgozóval szemben tett feljelentést korrupciós bűncselekményekkel összefüggésben.

Emlékezetes, a közelmúltban a munkácsi polgármester beszélt arról, hogy a határon átnyúló csempészetben nemcsak ukrán bűnözők, de magyar rendőrök, vám- és pénzügyőrök is nagy valószínűséggel részt vesznek. Lázár János ezek után csütörtökön bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök szigorú vizsgálatot rendelt el ennek tisztázására, és az ügyről jövő kedden a kormány is tárgyalni fog.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) 20. évfolyamának évzáró ünnepsége miatt Magyarországra érkezett William R. Brownfield, az amerikai külügyminisztérium kábítószer-védelmi és rendészeti helyettes államtitkára tegnap azt mondta, az ukrán állam nem hatékony, nem jól működő bűnüldöző szerveket örökölt. Az MTI tudósítása szerint azt mondta: az Egyesült Államok együttműködik az ukrán kormánnyal ezek megreformálásában. Az ukrán kormány úgy határozott, a rendőrség korábbi állományát leszereli, és újat állít szolgálatba, ez azonban időigényes feladat, nem lehet azonnal eredményeket várni – vélekedett.

Az ILEA rendezvényén Brownfield ugyancsak szóba hozta a hatékonyság kérdését, amikor Coleen Bellhez, az Egyesült Államok budapesti nagykövetéhez hasonlóan azt hangsúlyozta: a nemzetközi bűnözés komoly kihívás elé állítja az egyes országokat és hatóságaikat, s eredményt csak az összefogástól várhatunk. Szerinte az akadémia létrehozása azért volt fontos, mert nemcsak korszerű tudással vértezi fel a kelet-európai rendőröket, hanem a vegyes csoportok miatt erősíti a kapcsolatokat és a jövőbeli együttműködés esélyét.

Ugyanitt Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy a 90-es években az intézmény rendkívül fontos volt a rendőrség demokratizálása szempontjából. Mint mondta: az akadémia felbecsülhetetlen szerepet tölt be a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.