Az Eximbank-per bírája az utca emberét kérdezné

Balázs Gábor szerint az állami pénzintézet Lánchíd-palotára fordított több száz millió forintos beruházása értékcsökkentő volt.

Horváth Csaba László
2015. 08. 27. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha már a Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz az Eximbank ügyében, ezzel párhuzamosan az állami bank kezdeményezte polgári per is zajlik. Mindkét eljárás a pénzintézet korábbi vezetése által a Lánchíd-palotára kötött bérleti szerződés miatt indult. Az Exim szerint a szerződés jó erkölcsbe ütközik, és feltűnően értékaránytalan is, ezt a bíróságon kifogásolják.

A kedden folytatódott perben ugyanakkor az eljáró bíró szavaiból úgy tűnt, már a bizonyítási eljárás elején határozott véleménye van az ügyben. Balázs Gábor felháborodottan beszélt arról, hogy valójában az ütközik jó erkölcsbe, amit a pénzintézet az épület átalakításával csinált. Mint mondta, biztos benne, hogy a bank által az épületre fordított több száz millió forintos beruházás értékcsökkentő volt, ugyanis a korábbi értékes parkettát felszedték, a fabetéteket pedig lebontották, helyére pedig „filléres” berendezés került. A bíró a tárgyaláson kiemelte, ez a társadalom értékítéletébe ütközik, s erről kellene megkérdezni az „utca emberét”. Furcsa módon a bíró még a sajtó képviselőit is a pulpitushoz hívta, hogy a per dokumentumait megmutassa szavainak alátámasztására. Ez azért is különös, mert a korábbi tárgyalásokon Balázs Gábor többször is kritizálta a médiát, főként a Magyar Nemzet cikkeire tett negatív megjegyzéseket, most viszont a sajtó véleményére volt kíváncsi.

A maratoni tárgyaláson egyébként megdöbbentő fordulat következett be. Meghallgatták a bank egyik volt alkalmazottját, aki elmondta, hogy a Lánchíd-palotára kötött bérleti szerződést megelőző belső döntés-előkészítési dokumentációk valójában évekkel később készültek, mint amilyen dátum szerepel rajtuk. Mint mondta, valójában az iratok 2014 márciusában készültek, erre pedig a közelgő választások miatt volt szükség. Kiemelte, állításait a banki, informatikai biztonsági mentések is igazolják. Ez a vallomás ellentmond a bank korábbi vezérigazgatója, Nátrán Roland, illetve helyettese tanúvallomásának, amelyek szerint az előkészítő dokumentumok a döntés előtt elkészültek.

A megállapodást Nátrán Roland írta alá. A bank jelenlegi vezetése a Lánchíd-palota tulajdonosát, a Nobilis Kristóf nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó társaságot perli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.