Elrendelték a nyomozást

Az Eximbank feljelentése szerint bűnszervezet állhat egy ingatlanügylet hátterében.

Horváth Csaba László
2015. 08. 25. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytat nyomozást az állami tulajdonú Eximbank feljelentése alapján – közölte lapunk érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság. A pénzintézet két hete jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen a korábbi vezetés által a Lánchíd Palotára megkötött bérleti szerződés ügyében. Úgy tudjuk, hogy a feljelentés szerint bűnszervezetben elkövetett bűncselekményt sejtenek a háttérben.

A büntetőfeljelentés mellett a bank már polgári pert is kezdeményezett a bérleti szerződés miatt. Az Eximbank vezetősége szerint ugyanis a szerződés jó erkölcsbe ütközött, és feltűnően értékaránytalan volt. Mint arról beszámoltunk, a szerződést Nátrán Roland volt vezérigazgató írta alá, aki a bírósági vallomásában szinte semmire sem emlékezett, a felelősséget pedig igyekezett a pénzintézet más munkatársaira hárítani. Az Eximbank a polgári pert a patinás műemlék épület tulajdonosa, a Nobilis Kristóf nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó társaság ellen indította.

A Duna-parti épületre kötött megállapodás pikantériája, hogy a műemlék épületet a CIB Banktól Nobilisék előtt 3 milliárd forintért az állam is megvásárolhatta volna elővásárlási jogával élve, ám Nátrán állítása szerint erről nem tudott, habár ezt a szerződések kifejezetten tartalmazták, és jogszabály is rendelkezik róla. Az ügylet végeredménye az lett, hogy az állam helyett Nobilisék vették meg az ingatlant, az Eximbankkal pedig olyan szerződést kötöttek, amely kirívóan előnytelen az államnak, és amely alapján a pénzintézet a későbbiekben csak jóval magasabb áron, 4,2 és 7 milliárd forint közötti összegért vásárolhatta volna meg az épületet.

A bank feljelentése után egyébként Nobilis Kristóf nagyvállalkozó is megszólalt, és a HVG.hu-nak adott nyilatkozatában vitatta az állami pénzintézet állításait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.