Be kell iskolázni a gyerekeket

A szaktárca nem árulja el, hol fognak tanulni a migránsok.

Csókás Adrienn
2015. 08. 06. 2:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudni, mi lesz tanévkezdéskor a sok ezer, Magyarországra érkező bevándorló gyerekével, de várhatóan a köznevelési rendszert is megterheli majd a menekültáradat, információink szerint ugyanis a tanköteles korú migránsokat be kellene iskolázni.

Lux Ágnes, az UNICEF gyerekjogi szakértője azt mondta lapunknak: a befogadó ország gyermekeihez hasonlóan a menekült gyerekeket is megilleti az oktatáshoz való jog, és az ENSZ gyermekjogi egyezménye szerint biztosítani kell számukra az alapvető szolgáltatásokat. Ismeretes, a köznevelési törvény előírásai szerint 6 és 16 éves kor között minden gyermek köteles az intézményes nevelésben-oktatásban részt venni. Lux Ágnes szerint van néhány iskola, ahol fel vannak készülve a menekült gyerekek oktatására – a fővárosi Than Károly Ökoiskola például évek óta fogad migránsokat –, de az idei tanév a korábbiaknál sokkal nagyobb kihívást jelent majd.

Az adatok szerint tavaly 700 gyermekről kellett gondoskodni, 2015 első hat hónapjában viszont már csaknem négyezer, kísérő nélküli menekült gyermek érkezett hazánkba, és a létszám folyamatosan emelkedik. – Külön nehézséget okoz, hogy traumatizált, azaz plusz lelki terheket viselő gyermekekről van szó, ezért nem lehet őket ugyanúgy kezelni, mint a többieket, ráadásul magyarul sem tudnak, tehát a nyelvet is oktatni kell nekik – magyarázta a gyerekjogi szakértő.

Lapunk megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, valamint a legtöbb migráns gyermeknek otthont adó fóti Károlyi István Gyermekközpontot is, de lapzártánkig senki sem reagált, így egyelőre nem tudni, hogy ki és hol fogja tanítani ezeket a gyerekeket, létesítenek-e iskolákat a menekülttáborokban. A köznevelési törvény szerint a Magyarországon tartózkodó menedékkérők gyermekei részére a szakminiszter engedélyezheti nevelési-oktatási intézmények működését. Ezek ideiglenes működési engedélye egy évre szól, és többször is meghosszabbítható, ám ez nem jelenti azt, hogy az itt kiállított bizonyítványt Magyarország elismeri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.