Bevándorlás: járványügyi kockázat van, de a magyar lakosság védett

A migránsok elsősorban szifilisszel, hepatitis B-vel és C-vel, valamint HIV vírussal fertőzöttek.

MTI
2015. 08. 24. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migráció problematikája több kérdést felvet. A kérdéskör egyik érzékeny pontja az országba érkező járványok és betegségek kérdése. A téma kapcsán az országos tiszti főorvos, Paller Judit közölte: járványügyi kockázat viszont van, mivel a bevándorlók egészségügyi állapotát nem ismerik, és származási országukban más járványügyi szabályok érvényesek. A magyar lakosság azonban védett, köszönhetően egyebek között a magas oltottságnak – emelte ki a tiszti főorvos. Hozzátette: a migránsok elsősorban szifilisszel, hepatitis B-vel és C-vel, valamint HIV vírussal fertőzöttek, ezek a betegségek azonban nemi úton, illetve vérrel terjednek, így a fertőződéshez szoros kontaktusra lenne szükség. A bevándorlóknak segítő önkéntesek sincsenek veszélyben, ha betartják az előírásokat, tehát használják a megfelelő védőfelszereléseket, és ügyelnek a rendszeres fertőtlenítőszeres kézmosásra – mondta.

Paller Judit beszélt arról is, hogy nagyon nehéz a migránsokat megvizsgálni. Hiába írják ugyanis elő a jogszabályok, hogy a menekültstátuszért folyamodó, befogadóállomásokon elhelyezett külföldiekről értesíteni kell a járási tiszti főorvost, aki elrendeli a szűrésüket, a 14 ezer behívottnak eddig csupán 5 százaléka, mintegy 500 ember jelent meg a vizsgálatokon. További problémát jelent, hogy később ők is „eltűnnek”, ezért megfontolandó lenne, hogy a szűrés időtartamára olyan helyen tartsák őket, ahonnan nem tudnak elmenni – hangsúlyozta.

Huszonhat csoportban 1199 illegális bevándorlóval – köztük 117 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén vasárnap – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn.

 

Több külföldi állampolgárságú embercsempészt állított gyorsított eljárásban bíróság elé a hosszú hétvégén a Csongrád Megyei Főügyészség. Emellett indítványozták a már becsempészett migránsok szállításában részt vevő magyar állampolgárok előzetes letartóztatásának elrendelését is.

 

Emellett az ügyészség indítványozta három helybeli férfi előzetes letartóztatását is, ők fejenként több száz euróért vállalták, hogy az országba jogellenesen belépett migránsokat az ország belseje felé továbbszállítják. A három férfi 21 ember szállításában segédkezett. A gyanúsítottak egyikét alig egy héttel korábban gyanúsítottként hallgatták ki ugyanilyen bűncselekmény – jogellenes tartózkodás elősegítésének vétsége – miatt.

Hazánk igazságügyi minisztere, Trócsányi László a menekültkérdés kapcsán a Szegedma.hu hírportálnak nyilatkozott. Mint mondta, Magyarország aktívan kíván közreműködni az Európai Unió új migrációs politikájának kidolgozásában, de a kormánynak már az uniós döntések megszületése előtt meg kell tennie bizonyos lépéseket. A hétfőn megjelent interjúban emlékeztetett arra, hogy Európának nincs egységes válasza a menekültügyre, és a migráció nem is érinti azonos módon a tagállamokat. Az ma már közhely, hogy az európai menekültügyi szabályozás recseg-ropog. Kétségtelen az is, hogy új szabályozásra van szükség. Ez meglehetősen nehézkes lesz, hiszen 28 tagállamnak a kompromisszumát kell elérni, ami nem egyszerű – mondta a miniszter.

Magyarországnak lépnie kellett, mert migrációs válság, menekültügyi szükséghelyzet alakult ki a térségben. A határokat csak az átkelőhelyeken, rendezett módon lehet átlépni, az elfogadhatatlan, hogy naponta 1500 ember lépjen be az országba illegálisan – tette hozzá. Az igazságügyi miniszter közölte: szeptemberben rendkívüli ülést tart a parlament, a büntető törvénykönyvet akkor módosíthatják. Olyan büntetőjogi tényállások kidolgozására van szükség, amelyek a határátkelésre vonatkozó normákat védik a büntetőjog eszközével – mondta Trócsányi László. Hozzátette, hogy fontos a nagyon határozott fellépés az embercsempészekkel szemben. „Magyarország élen jár abban, hogy határozott intézkedéseket kíván foganatosítani a migrációval kapcsolatban. Hazánk akkor is hallatni kívánja majd a hangját, amikor az Európai Unió új migrációs politikáját dolgozzuk ki” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.