Százak tüntettek a Corvinus szétdarabolása ellen

A változások a Corvinust, a Szent István Egyetemet és még számos intézményt érintenek.

MTI
2015. 09. 01. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár sajtótájékoztatója előtt egyetemi hallgatók szervezésében demonstráció kezdődött a minisztérium Akadémia utcai épületénél. A hallgatók azért tüntettek, hogy jelezzék, nem értenek egyet a Corvinus budai karainak a gödöllői SZIE-hez csatolásával. A tüntetésen mintegy 250-300-an vettek részt, nagyrészt hallgatók, de oktatók és a három érintett kar dékánjai is megjelentek.

M. Szilágyi Kinga, a Tájépítészeti Kar dékánja újságírói kérdésre azt mondta: minden egyetemi átszervezés súlyos visszaesést jelent az oktatási programokban, a hallgatók pedig ragaszkodnak a corvinus-os diplomához. A Corvinus átalakítása ellen egyébként néhány hónapja tömegesen tiltakoztak az oktatók és hallgatók, akkor azonban még úgy tűnt, az erről felröppent híresztelések nem megalapozottak.

Palkovics László elmondta: az átalakítás tervezett időpontja 2016. január 1-je, azaz ekkortól csatlakozna az Élelmiszertudományi, Kertészettudományi és a Tájépítészeti Kar a SZIE-hez. Szintén ettől az időponttól alakulhat át a Nyugat-magyarországi Egyetem: a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar, és a győri Apáczai Csere János Kar kiválik, és a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik.

A korábbi terveknek megfelelően átalakítják a Szent István Egyetemet, jövő július 1-jétől kiválik az Állatorvostudományi Kar, és önálló, ágazati felsőoktatási intézmény jön létre. Szintén jövő júliustól egyesülne a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola.

Közölte: az államtitkárság véleményét ismertette, a változásokról a vonatkozó leveleket az érintett felsőoktatási intézmények kedden délután megkapják. Az államtitkár hozzátette: a fenntartó minisztert az intézmények véleménye nem köti, legkésőbb jövő hét végén a döntést a tárca vezetője várhatóan meghozza majd.

A BCE vezetése sajnálattal veszi tudomásul a felsőoktatásért felelős államtitkár kedden nyilvánosságra hozott javaslatát. Ezt a felsőoktatási intézmény közölte kedden. Kiemelték: a javaslatot a Corvinus vezetése az intézmény egésze, az ország egyik vezető, erős nemzetközi reputációjú, az oktatott szakok többsége esetében piacvezető egyeteme szempontjából nem tartja kedvezőnek.

Mint írták, a tervezett változtatásokat a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügyi, tudományos, szakmai helyzete és perspektívái, elvitathatatlan sikerei nem teszik indokolttá. Ugyanakkor a BCE vezetése tudomásul veszi a fenntartó azon álláspontját, hogy budai karainak áthelyezése a magyarországi agrár-felsőoktatás fenntartó által megfogalmazott fejlesztési céljainak elérését szolgálhatja, jóllehet az előkészítő munka során e téren eltérő szakmai vélemények fogalmazódtak meg.

Az LMP szerint, aki adott felsőoktatási intézményben kezdi meg tanulmányait, annak ott is kellene befejeznie, és bármilyen átalakítást csak felmenő rendszerben szabad bevezetni. Ikotity István, a párt országgyűlési képviselője és Pető Ernő szakszóvivő keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elindított átalakítások a felsőoktatásban pénz nélkül nem fognak működni, és sérelmezik, hogy a folyamat nem volt transzparens, „a színfalak mögött osztották a kártyákat”.

Mint írták, a tervezett átalakításokról korábban a felsőoktatási stratégia sem rendelkezett, mivel a kormány a különböző gazdasági lobbi érdekeknek próbált megfelelni. Az LMP viszont az oligarchák helyett az oktatók és a hallgatók véleményét venné figyelembe. Közölték továbbá, hogy a tervezett változások a vidéki felsőoktatás megerősítését sem segítik, mivel nem kevesebb, hanem több intézményre lenne szükség, mert a vidéki főiskolák az adott térség szellemi és gazdasági motorjaként működnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.