Utcára vonulnának a diákok a Corvinus budai kampuszáért

Egyelőre csak rémhírnek tűnik, hogy a Vár felújítását fedezné az állam az épületek eladásából, de a jelek aggasztók a vezetőség szerint.

Veczán Zoltán
2015. 05. 20. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi Kinga, a Tájépítészeti Kar dékánja a fórum összehívása kapcsán elmondta: mivel több forrásból aggasztó hírek érkeznek, és a fejlesztési támogatások megvonása is erős jelzés volt a kormány részéről – tavaly több, hosszabb távú beruházási tételt nem ítélt meg a kampusznak –, ezek együttesen azt mutatják, hogy valami elindulhat, ezért kezdeményezték a fórumot a budai karok.

Az egyetem kampuszainak szétválasztása nem mai koncepció, ezért ilyen érzékeny az intézmény ezekre a híresztelésekre – hangzott el a rendezvényen.

Az egyetem név nélkül nyilatkozó dolgozói lehetetlennek tartják az intézmény feldarabolását, „hiszen ez egy egység”. „Ostrom alatt állunk régóta – mondta az MNO-nak egy gazdasági ügyekre rálátó dolgozó –, akár a kommunikáció szak megszüntetésével kapcsolatos riogatást, akár a külgazdasági képzés beszántását vesszük alapul, de valós lépés nem várható, lehetetlen lenne egy ekkora presztízsű egyetem feldarabolása. Egy tanszékvezető szerint csak a szokásos rémhírterjesztés, pánikkeltés zajlik most is. A felröppent hírek hatására mindenesetre már számtalan hívás érkezett a volt diákoktól és szimpatizánsoktól, hogy ha kell, jönnek tüntetni. A hallgatók véleménye megoszlik, volt, aki azt mondaná, hogy végigszenvedné már akárhol, volt, aki jelezte, hogy nem lenne hajlandó költözni.”

„Nem érzem úgy, hogy kegyvesztett lett volna a Budai Campus, a leválasztás kapcsán pedig semmilyen hivatalos vagy nem hivatalos megkeresés, értesülés nincsen” – felelte kérdésre Rostoványi Zsolt rektor, hozzátéve, hogy Palkovics László államtitkár néhány héttel későbbre ígérte a felsőoktatással kapcsolatos elképzelések beterjesztését, az intézmény vezetősége pedig bízik abban, hogy a transzparencia és az intézmények bevonása érvényesül a döntéshozatalban.

Ugyanakkor a költözéssel, feldarabolással kapcsolatos médiahíresztelések kapcsán nem tud mit mondani, hiszen a kérdés 2011 óta időről időre felmerül, amint konkrétum van, azzal kapcsolatosan tudnak véleménnyel szolgálni, addig nem készülnek koncepcióval.

Pavlik Lívia kancellár kérdésre elmondta: semmi konkrét befektetői megkeresés nem érkezett az ingatlan iránt, csak a néhány éve napvilágot látott értékbecslések szerepelnek. A rektor hozzátette, ennek fényében az ezzel kapcsolatos sajtóértesüléseket sem tudja kommentálni.

Nem tudják, miért van célkeresztben a Corvinus, de nem sikerült megtudniuk, mi állhat e mögött, miközben minden intézményből, amellyel kapcsolatban állnak, csak pozitív visszajelzéseket kaptak, és a néhány évvel ezelőtti gazdasági problémák is megoldódtak már.

Minden, gazdasági racionalitást célzó egyeztetésnek állnak elébe – mondta Pavlik Lívia, s kérdésre közölte, mindenképpen az egyetem egyben tartása mellett áll ki. Az intézmény gazdasági egyensúlya fennáll, ugyanakkor fejlesztési forrásokból kevés jut, de ez igaz a budapesti egyetemekre is, amelyek az EU-s operatív források 27 milliárdos kereteiből nem részesülnek, hiszen ezt nem a fenntartó, azaz az állam osztja el.

A közép-magyarországi intézmények határozottan hátrányos helyzetben vannak a konvergenciarégiókban lévőkkel szemben, ezt az egyensúlytalanságot szeretnék megszüntetni – jelentette ki kérdésre Rostoványi Zsolt.

„A falakból, az arborétumból árad a tudás, a nagy hagyományú kertészmérnöki képzés 160 éve kezdődött, az arborétum maga is 125 éves. A gazdasági számítások szerinti áttelepítés csak pusztítást eredményez, ezért úgy gondolom, nincs más alternatíva, mint ennek a nemzeti kincsnek a védelme” – hangsúlyozta Hegedűs Attila, a Kertészettudományi Kar dékánja. Rendszeresek a próbálkozások, hiszen a terület, ahogy a város fejlődött, egyre értékesebb lett anyagi értelemben is. Palkovics László, a Kertészettudományi Kar növénykórtani tanszékének vezetője hozzátette: a növényfajok ezrei és a százéves fák a speciális klíma olajfái: létfontosságú képzési anyagot adnak a hallgatóknak. Maga a képzés is Budapest köré koncentrálódott – mondta.

Vecseri Beáta, az Élelmiszertudományi Kar dékánja hozzátette, hogy erős kötelékek fűzik Budapesthez az élelmiszer-ipari képzést: erős a céges beágyazottság, a duális képzés terén közös a képzés a Semmelweis Egyetemmel, és a hivatalos szervekkel is szoros a kapcsolat. Szilágyi Kinga, a Tájépítészeti Kar vezetője hozzátette: Európa első tájépítészeti képzése indult itt meg, ökológiai és műszaki elemek vegyítésével, ami egyedülállónak tekinthető.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz majd a hallgatói önkormányzat, ha el akarják költöztetni a Budai Campust, Kaizinger Tamás Töhötöm, a szervezet elnöke úgy válaszolt: természetesen utcára vonulnak, bár – tette hozzá – mindenképp szeretnék, hogy ne kerüljön sor erre.

A sajtótájékoztatót megelőző fórumon Szilágyi Kinga felidézte: a Szent István Egyetem ideje alatt már értékbecslők is jártak az egyetemen, akkor összefogással és élőlánccal sikerült megakadályozni a költöztetést. Öt év alatt négyszer kellett nevet változtatnia az intézménynek. „Felsőoktatási fokozatváltásról szól az Emmi koncepciója, de ha a Corvinust átszervezik, akkor ez valójában rükverc, értékvesztés” – fogalmazott.

„Nagyon aggasztó híreket hallottunk január óta – mondta el Vecseri Beáta. – Volt olyan, hogy Hódmezővásárhelyre kell költöznünk, vagy a BME-hez. A költöztetés óriási károkat okoz, mert ezzel megszűnhet az élelmiszer-tudományi kutatás, egy új vidéki kutatóhelynek évtizedek kellenek, mire újra eléri ezt a szintet, még ha lennének is, akik vállalják a költözést. A BME szakjai között csak valamelyik meglévő kar alá csatlakozhatna az Élelmiszer-tudományi Kar, ami szintén aggályos lenne. Reméljük, időben értesítenek, meghallgatnak és bevonnak a kormányzat részéről; ha ezt nem teszik meg, mindannyiunk feladata kiállni az egyetem mellett.”

Hegedűs Attila elmondta: hétfőn járt az Emmiben, ahol hallotta, hogy hosszú távon, tízéves időkeretben a BCE-t stratégiai partnernek tekinti a minisztérium, és a kormányzat is felméri, hogy mivel járna egy ilyen változtatás. Mégis aggodalomra adnak okot a folyamatok. Egy másik példát felidézve úgy fogalmazott: „Semmi garancia nincs arra, hogy nem az ellenkezője történik annak, mint amiről szó volt.” Hozzátette: „Az arborétum közkincs, sohasem lehet magángolfpálya. Százhatvan éves gyökeret nem engedünk kitépni, ez az a minimum, amiből nem engedünk.”

Rostoványi Zsolt rektor a tömegre célozva elmondta, utoljára egy Presser-koncerten látott ennyi embert ebben az előadóban, jó negyven évvel ezelőtt. Hozzátette: a BCE sajátos diszciplináris összetétele a kutatást nagyon segíti, az egyetem bármely szempontból történő megbontása súlyos károkat okozna. Ugyanakkor nagyon fontos a hallgatók és a HÖK jelenléte, mert csakis velük együtt védhetik meg az egyetemet.

A budai Vár rehabilitációjának semmi köze a felsőoktatási intézményekhez – szögezte le szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Hauszmann Terv koordinálását végző Miniszterelnökség. Kiemelte: határozottan cáfolják azokat a híreszteléseket, miszerint a felsőoktatás átalakításával összefüggő bármilyen döntés vagy tervezet és a Nemzeti Hauszmann Terv finanszírozása, így a budai Vár rehabilitációja között bármilyen összefüggés lenne.

 

A Nemzeti Hauszmann Terv egyes elemeit – mint azt „a terv előkészítésével, a Lovarda és a Stöckl-lépcső újjáépítésével és a szükséges régészeti feltárásokkal kapcsolatos korábbi kormányhatározatok is mutatják” – a kormány által biztosított nevesített költségvetési forrásból valósítják meg – írta a Miniszterelnökség. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.