Bakancslista és anyósszelet vasárnapra

Sokszor értelmetlenek a szabályok a hét utolsó napján is nyitva tartó üzleteknél.

Markotay Csaba
2015. 10. 21. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két, teljesen egyforma újságosállvány, ugyanolyan lapokkal, és két, szinte teljesen megegyező hűtő, ugyanolyan árukészlettel, egymástól alig kétszáz méter távolságra. Az egyikből lehet vásárolni, a másikhoz hozzá sem szabad nyúlni. Mi az? – kezdődhetne a vicces találós kérdés, ha nem a düh és az értetlenkedés tarolna a boltok kötelező vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban.

Az említett példa az egyik budai bevásárlóközpont közelében lévő két üzletre vonatkozik. Az egyik trafikban egy középkorú nő kínálta a lottószelvényeket, a tippmixet és a kaparós sorsjegyeket, hiszen az állami fogadótársaságnál a hét utolsó napján sem állhat le a munka. A kis bolt hátsó részén elhelyezett apró asztalkán voltak ugyan újságok, de csak azok, amelyek a fogadásokhoz kellenek. A többi lap, amelyet hétköznap meg lehet vásárolni, vasárnap az állványra parancsolva, félhomályban sorakozott, mintha egy napra illegális kiadványokká nyilvánították volna őket. A máskor kivilágított üdítős hűtőszekrény is sötétbe burkolózott, nem is léphetett a közelébe senki, hiába száradt cserepesre a szája.

– Tényleg nem lehet üdítőt vásárolni? – kérdeztem az eladót.
– Nem én találtam ki, hogy így legyen.
– Ha már úgyis nyitva van a bolt, nem mindegy?
– Itt van a pénztárgép, de nincs bekapcsolva, nem kapcsolhatom be. Ha így adnék el újságot vagy üdítőt, az adócsalásnak minősülne.

A nő láthatóan sietett rövidre zárni a beszélgetést, pedig sok dolga nem volt. Amikor épp nem tért be vevő, vagy a kedves vendég a szelvények kitöltésével volt elfoglalva, egy kis monitoron sorozatot nézett. Talán ráunt arra, hogy mindenkit felvilágosítson a vasárnapi nyitva tartás speciális szabályairól, aki újságokért vagy ásványvízért tér be hozzá. Nyilván sokan nem értik, hogy ha amúgy is nyitva van az üzlet a szerencsejáték miatt, és az alkalmazottnak dolgoznia kell, akkor az miért segíti a családi összetartást meg együttlétét, ha a boltban csak lottót lehet kapni, üdítőt nem. Mint emlékezetes, a család egysége volt az egyik fő érv a vasárnapi boltzár mellett. Eközben az üzlettől alig kétszáz méterre lévő kis boltban üdítőt, újságot és minden mást lehetett venni, mert az egyik tulajdonos, egy fiatal nő állt be dolgozni – persze egyedül, távol a családjától.

Hogy melyik üzlet lehet nyitva vasárnap, az általános tiltáson túl több paraméter határozza meg. Például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek nyitva lehetnek, de csak akkor, ha a tulajdonos vagy a családtag áll be dolgozni. Ezért lehet nyitva több, franchise rendszerben működő bolt, például a CBA bizonyos boltjai. Persze ha a tulajdonosnak több üzlete is van, nyilván csak az egyiket tudja kinyitni. Korábban volt olyan feltétel is, hogy az eladóknak – vagyis ez esetben a családtagnak – bizonyos termékek, például felvágottak eladásához szüksége volt szakirányú végzettségre, de ezt a követelményt eltörölték. Mégis van olyan bolt jelenleg is, amely vasárnap ugyan nyitva van, de a húsos-felvágottas részt letakarják.

Eltörölték azt a kedvezményt is, amely alapján a világörökségi területen nyitva lehettek az üzletek, sok fejtörést okozva ezzel olyan helyeknek, mint például Hollókő. Külön szabály érvényes abban az esetben, ha a bolt egy piac, strand, benzinkút vagy épp szálláshely területén működik, ekkor ugyanis nyitva lehet vasárnap, ahogy a vendéglátóhelyek is. Ezt a szabályt igyekszik mindenki a lehető legtágabban értelmezni, elég lehet például, ha mondjuk egy pékség elé kitesznek egy asztalt két székkel, hiszen akkor az már vendéglátóhelynek minősül. Ha pedig a tulajdonos maga áll be az üzletbe, akkor ő döntheti el, hogy egy adott vasárnap kinyit-e, vagy sem. Így viszont elég nehéz tervezni a vásárlóknak. Külön bonyolítja a helyzetet az a törvényi kitétel, amely szerint az adventi vasárnapokon és „minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján” nyitva lehet egy bolt.

– Vasárnap nem lehet bármit vásárolni – próbálta az iménti problémakört elmagyarázni egy anyuka a két kislányának a Lövőház utcában. – Miért? – hangzott a következő kérdés a biciklizni tanuló, bukósisakkal és könyökvédővel felszerelt egyik lánytól, de erre már csak az a válasz érkezett, hogy „húzzátok össze a kabátot, mert megfáztok”.

Bukszát vagy Bakancslistát? – kérdezgette kitartóan a vásárlóktól az egyik piacon vasárnap is nyitva tartó lottózó alkalmazottja, Péter. Az említett kérdés két, egyenként ezer forintba kerülő sorsjegyről szólt, de az ára miatt rendre ugyanazt a választ kapta a jó kedélyű, középkorú férfi, aki ettől függetlenül a sorban következőnek is feltette a kérdést. – Nem mondta az asszonyka, hogy ilyet is vigyen? – kérdezte egy lassú beszédű, kockás pulóveres idős férfitól, aki viszont csak hatos lottót játszott, nyilván a szigorú otthoni iránymutatás alapján. Egy telefonon érdeklődő nyertesnek pedig azt mondta Péter, hogy csak százezer forint van nála, úgyhogy nagyobb nyereményt nem tud most kiadni. Azt nem tudni, hogy a telefonon érdeklődő miért nem tudott várni még egy napot, hiszen hétköznap bármelyik lottózóban jelentkezni tudott volna a nyereményéért. Az eladó a kis lottózóban lévő 6-7 embert is bevonta a társalgásba, hátha ők tudnak egy másik vasárnap is nyitva tartó lottózót, ahol be lehetne váltani a nyertes szelvényt.

– Az Oktogonnál – mondta egy kék kabátos, meglehetősen borostás férfi.
– A Nyugatinál fél 5-ig lehet – érkezett egy másik tipp egy fiatalabb, sötétzöld melegítős fiatalembertől.

Az alkalmazott arra a kérdésünkre, vajon a lottózók egy része miért lehet nyitva vasárnap is, csak annyit válaszolt: „nem tudom, a főnökök így döntöttek”. Azt még hozzátette, hogy eddig 8 és 12 között kellett nyitva lennie, újabban 9-től 1-ig, viszont ezt sem tudja, miért. A sorban utánam következő embernek pedig máris újra szólt a jól ismert, kedves kérdés a Bukszáról és a Bakancslistáról.

A piacon nyitva találtuk az egyik élelmiszerüzletet, amire máris két magyarázat adódott: vagy a piac miatt lehetett így, vagy azért, mert franchise rendszerben működött, és a tulajdonos állt be dolgozni. Gyorsan kiderült azonban, hogy a piac volt az ok, mert odabent alkalmazottak dolgoztak.

– Vigyen egy anyósszeletet – kínálta az eladó a látványpékséghez odalépő férfit, aki végül vett is egyet, majd hozzátette: „maga mindig mindenre rábeszél”. Az idősebb nő, Katalin arra a felvetésre, hogy megéri-e vasárnap dolgozni, határozott igennel felelt, mert mint mondta, kapnak pótlékot és Erzsébet-utalványt is. Azt viszont elismerte, hogy akinek kisgyereke van, annak nyilván a családdal töltött idő éri meg jobban. Az üzletben a kasszák nagy része működött, ennek ellenére hosszú sorok kígyóztak, vagyis az emberek jól láthatóan igényelték a vasárnapi bevásárlás lehetőségét.

Ami a fizetéseket és a munkát illeti, egyes felmérések szerint a vasárnapi zárva tartás elrendelése a kereskedelemben mintegy százezer embert érintett; ők azok, akik vasárnap is dolgoztak. Nagy részüknek a pihenés önmagában kedvező dolog, de minden második alkalmazottnak, azaz ötvenezer embernek hiányzik a pénz, amit a vasárnapi munkavégzésért kapott – legalábbis ezt mondta korábban lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

További gond a túlórák növekedése, de egy másik probléma is előkerült, ami viszont a hét másik hat napját érinti. A vasárnapi boltzár miatt ugyanis péntekre és szombatra tevődött át a forgalom nagy része, de hétfő és csütörtök között is többen vannak – mondta szombaton a zsúfolásig tömött népszerű bútoráruház eladója, Ildikó.

– Hétköznap, gondolom, nagyrészt idősebbek jönnek, hiszen sokan dolgoznak, a gyerekek meg iskolában vannak – okoskodtam, amire meglepő válasz érkezett.
– Nemcsak idősek, hanem fiatalok, párok is nézelődnek hétköznap, ők talán elkéredzkednek a munkahelyükről.
– Mikor van az igazi roham?
– Szombaton délelőtt van egy hullám, de az igazi roham 4-5 óra körül jön, olyankor mintha több vonatszerelvény futna be egyszerre az áruházhoz. A vasárnapi boltzárból szombati pánik lett, ennek viszont így nincs sok értelme.
– De így kevesebb a munka, nem? Hiszen csak hat nap van.
– Egyáltalán nem, mert a pénteki és szombati extra roham miatt több dolgozót kell berendelni. Jó volt régen, amikor a vasárnap miatt hétköznap is volt pihenőnap, ilyenkor intéztem a hivatalos ügyeket. Most viszont reggeltől késő délutánig, vagy a délutáni műszakban este 10-ig kell dolgozni. Hiába vagyok otthon vasárnap, nem egymás kezét fogjuk. A férjem legtöbbször dolgozik, az általános iskolás lányom meg szinte minden hétvégén valamelyik osztálytársának a bulijára megy. Az áruházban kevés gyerekes családot lehetett látni kora délután, nyilván azért, mert sokan a játszóházban hagyták a kicsiket, persze csak addig, amíg az meg nem telt. – Itt nem vagyok hasznos – panaszkodott egy öt év körüli kislány, aki anyukája kezét fogva sétált a tömegben. Kiderült, hogy a játszóházba akart menni ő is, csak már nem fért be. Olyan sokan voltak, és olyan tömött sorokban haladt a tömeg az áruházban, hogy gyakran akár egy percet is kellett várni, amíg a kijelölt útvonal egyik oldaláról a másik oldalon lévő termékekhez átjutott valaki, és még akkor is legalább 2-3 embertől kellett elnézést kérni. Ahogy telt az idő, úgy lett egyre ingerültebb mindenki.

Egy idősebb pár azt mesélte, hogy múltkor a budaörsi bevásárlóközpontok parkolójából fordultak vissza, mert olyan forgalom volt, hogy esélyt sem láttak a normális vásárlásra.

– A kisebbik lányunk kért meg, hogy vegyünk neki egy állólámpát. Csak ilyenkor tudunk jönni – mondta a néni.
Később a parkolóban találkoztunk, lámpa nélkül. Mint elmondták, sokáig keresgéltek, de a tömeget már nem bírják. „Majd visszajövünk máskor, talán kevesebben lesznek”. Egy fiatal, láthatóan ideges és feldúlt fiatal srác, Bence pedig többször egymásután megfogadta, hogy soha többet be nem teszi a lábát ide. Függönyt szeretett volna venni a szobájába; hétköznap a főiskola és a munkahelye között ingázik, késő este ér haza. Szülei hiába győzködték, hogy most vagy soha alapon kell vásárolni, hiszen vasárnap minden zárva, Bence kijelentette, hogy akkor a szoba függöny nélkül marad. A mobilszolgáltatók mindenesetre nagyot kaszálhattak, mert a családtagok gyakran telefonon hívták egymást, ha valami érdekeset láttak, illetve azok is így kommunikáltak, akik a család türelmetlenebbik felét inkább otthon hagyták, kivéve őket a szombati őrületből. „A család egysége” így sokaknál már szombaton megbomlott.

– Novemberben és decemberben is két olyan vasárnap lesz, amikor nyitva az áruház – árulta el egy másik eladó, Anita. Az ő tapasztalata is az, hogy a vasárnapi boltzár miatt a többi nap erősebb lett a forgalom szempontjából, bár a szombat még így is kiemelkedik. – Most még csak október van, mi lesz itt karácsony előtt? – tette fel a kérdést. Egyetlen olyan emberrel sem sikerült beszélni a szombat délutáni roham idején, aki elégedett lett volna a vasárnapi zárva tartással. A családoknak jól láthatóan már szombaton elegük volt a vasárnapból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.